İstanbul ilçe belediyelerinde etkinlik analizi - Toker, Seca (My University, 2019)
Halka en yakın yönetim biçimi olarak ifade edilen belediyeler, gerçekleştirdikleri faaliyetler ile halka en iyi düzeyde hizmet vermeye çalışırlar. Ancak 1950’li yılların başlarında köyden kente göçün hızlanması ve şehir nüfusundaki hızlı artış sebebiyle, belediyelerin mevcut kaynaklarını etkin kullanmaları bir zorunluluk haline gelmiştir.Bu tezin amacı ekonomik sınıflandırmaya göre tasnif edilmiş bütçe verilerini kullanarak belediye bütçelerinin etkinlik düzeyini ölçmektir. Literatürde birçok farklı alanda performans etkinlik ölçümü için kullanılan Veri Zarflama Analizi ve Çok Yönlü Verimlilik Analizi kullanılmıştır. Çalışma aralığı olarak 2012-2017 yılları arası tercih edilmiştir. Söz konusu yıllar içerisinde bütçesini etkin kullanan ve etkin kullanmayan karar verme birimleri belirlenmiştir. Bütçesini etkin kullanamayan karar verme birimleri için girdi değişkenlerinde gerçekleştirilmesi gereken potansiyel iyileştirme miktarları da hesaplanmıştır.Uygulanan analizler doğrultusunda karar verme birimi olarak seçilen İstanbul’un 39 ilçesi için bütçe etkinlik durumları analiz edilmiştir. Etkin bütçe kullanımına sahip olmayan karar verme birimleri için potansiyel iyileştirme yanı sıra kamu kurumlarında performans ölçümünün yapılabilmesi için çeşitli öneriler sunulmuştur.

The municipalities, which are expressed as the closest form of government, try to provide the public with the best possible activities. However, in the early 1950s, due to the acceleration of the migration from the village to the city and the rapid increase in the urban population, it became a necessity for the municipalities to use their resources effectively.The aim of this thesis is to measure the effectiveness level of municipal budgets by using the budget data classified according to economic classification. In the literature, Data Envelopment Analysis and Multi-directional Efficiency Analysis, which are used for measurement of performance in many different areas, are used. It was chosen as the study interval between the years 2012-2017. During these years, decision-making units that use their budget effectively and do not use them effectively have been determined.The potential improvement amounts to be realized in the input variables for the decision-making units that cannot use the budget effectively were also calculated.Budget activity conditions were analyzed for 39 districts of Istanbul, which were selected as decision-making units in line with the analyses conducted. In addition to the potential improvement for decision-making units that do not have effective budgetary use, various recommendations were made for performance measurement in public institutions.
Keywords: Bütçe EtkinlikÖlçümü; Çok Yönlü Verimlilik Analizi Performance Management; Data Envelopment Analysis; Measurement of Budget Efficiency; Multi-directional Efficiency Analysis; Performans Yönetimi; Productivity; Veri Zarflama Analizi; Verimlilik