Sanatçının bireyselleşmesinde modern toplumu oluşturan değerlerin rolü - Birişik, Tuba (My University, 2023)
Bireyselleşme, insanın var oluşunu içsel ve dışsal anlamda kısıtlayan birtakım güç unsurlarına karşı direnmesi, kendi anlam ve değerlerini oluşturması ve bu doğrultuda bir yaşam sürmesidir. Bireyin kendini var etme süreci ile modern toplumların oluşumunu sağlayan temel dinamikler arasında güçlü bir bağ bulunmaktadır. Bu araştırma, bireysel kimliğin kazanılmasında ve sanatçının eserleri yoluyla bireysel varoluşunu göstermesinde Keşifler, Rönesans, Reformasyon, Aydınlanma, Fransız Devrimi ve Endüstriyalizm gibi modern toplumsal süreçlerin etkisini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda modern öncesi ve modern toplumlarda sanatın konumu ve sanatçının rolüne ilişkin dönüşümler; sanatın özerkliği, sanatçının aidiyeti ve sanatta bireyin doğuşu gibi olgular eşliğinde incelenmiştir. Araştırmada bireyin toplumla ve gerçeklikle ilişkisi sonucunda, kişisel deneyimlerin ve bireysel kimliklerin daha görünür olmaya başladığı modern sanatta sanatçının kendi kaosu, sezgisi veya bireyselliğinden doğan temaları 19. ve 20. yüzyıl yüzey resminde nasıl kullandığına dair incelemelerde bulunulmuştur.

Individuation is the resistance of a person against some power elements that limit his existence internally and externally, forming his own meaning, values and living a life in this direction. There is a strong relationship between the individual's self-creation process and the basic dynamics that enable the formation of modern societies. This research reveals the influence of modern social processes such as Discoveries, Renaissance, Reformation, Enlightenment, French Revolution and Industrialism in the acquisition of individual identity and the artist's individual existence through his works. In this context, transformations regarding the position of art and the role of the artist in pre-modern and modern societies; the autonomy of art, the belonging of the artist and the birth of the individual in art are examined in the context of the facts. In the research, it has been examined how the artist uses the themes arising from his own chaos, intuition or individuality in 19th and 20th century surface painting in modern art which personal experiences and individual identities become more visible as a result of the individual's relationship with society and reality.
The role of values creating modern society for the artist's individualization
Keywords: Aidiyet; Art, Modern; Artists; Autonomy of Art; Belonging; Birey; Bireyselleşme; Individual; Individualization; Individualization of the Artist; Modern Sanat; Modern Society; Modern Toplum; Modernism; Modernizm; Sanat, Modern; Sanatçılar; Sanatçının Bireyselleşmesi Modern Art; Sanatın Özerkliği; Social interaction; Toplumsal etkileşim