Halifeliğin kaldırılışı - Satan, Ali (My University, 2001)
Çalışmamızın girişinde hilafet tarihine toplu bir bakış yaparak hilafetin dini olmaktan çok siyasi bir kurum olduğu ortaya konmuştur. Birinci Bölümde; Uluslar arası Siyasal Bir Güç Olarak Hilafet başlığı altında Osmanlı İmparatorluğu'nun emperyalist devletlerle olan mücadelesinde halifeliğin ortaya çıkışı ve emperyalist devletlerin buna karşı geliştirdikleri siyasi stratejiler ortaya konmuştur. Mütareke Döneminde Hilafet başlıklı ikinci bölümde ise Mondros Mütarekesi sonrasında İtilaf Devletleri, Osmanlı Devleti ve İslam Dünyasında Osmanlı halifeliği etrafında gelişen siyasal ve sivil olaylar ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise Millî Mücadele Döneminde Hilafet üzerinde durulmuştur. Millî Mücadelenin başlangıcında var olan geleneksel halifelik anlayışının hangi sebeplerle nasıl değiştiği ortaya konmaya çalışılmıştır. Dördüncü bölüm ise Halifeliğin Kaldırılma Süreci olarak isimlendirildi. Saltanatın kaldırılması ve Cumhuriyetin İlanı ile başlayan bu yeni dönemde yurtiçinde ve yurt dışında gelişen olaylar ayrıntılı olarak incelenmiştir. Sonuç olarak, siyasî bir kurum olan hilafet ve saltanatın kaldırılması ile sona ermiş ve yeni bir anlayış ile hükmetin hilafet olduğu kabul edilmiştir, bu anlayış ile de Türkiye Cumhuriyeti'nin meşruiyeti sağlanmıştır.

Abolution of Caliphate As it is noticed in preface of these, Caliphate as a political institution much more then being religious institution. First Chapter: Caliphate; İnternational Political Power In this chapter we tried to explain struggle of Ottoman Empire with European States and emergence of caliphate as a political power. And also attitute and strategies of European Powers against this new political caliphate. Second Chapter: Caliphate: During the Armistice After the Mondros Armistice it is exemined that new political and civil mouvments which happened periphery of the caliphate in Islamic World and Ottoman Empire. And also reflections of these mouvments in European World. Third Chapter: Caliphate: During the National Struggle In this chapter it is explained how changed menthality and intellectual approach to Caliphate institution during the National Struggle. Fourth Chapter: Period of Abolution of the Caliphate We explained by detail in new era which started after abolution of sultanate and proclomation Republic of Turkey and other political and nonpolitical events. As a conqulation, after abolution of Sultanate at the same time means end of political caliphate. But mentality of as traditional caliphate transferred to National Parlament. So that it is provided legitimacy of new Turkish Rebuplic.
Keywords: Hilafet ve Halifelik; Tarih_Türkiye Cumhuriyeti