Ağrı ilindeki düzensiz göçmenlerin demografik özellikleri ile kentsel uyumu - Barut, Alime Saliha (My University, 2025)
Ağrı ilindeki düzensiz göçmenlerin demografik özellikleri ile kentsel uyumu 2010‘lu yıllardan itibaren artan bölgesel istikrarsızlıklar nedeniyle, göç güzergâhında yer alan Türkiye, yoğun bir göç hareketliliğiyle karşılaşmıştır. Bu çalışma, Ağrı ilinde bulunan düzensiz göçmenlerin demografik özelliklerini ve kentsel uyum süreçlerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, göçmen nüfusun yaş, cinsiyet, eğitim durumu, meslek ve etnik köken gibi temel demografik yapısını ortaya koyarken, aynı zamanda kent yaşamına ekonomik, sosyal ve kültürel entegrasyonlarını incelemektedir. Çalışma nitel araştırma üzerine temellenmiş, nitel araştırma yöntemlerinden derinlemesine görüşme yöntemi neticesinde ortaya çıkan veriler MAXQDA nitel veri analizi tematik olarak çözümlenmiştir. Çözümlenen bu veriler ışığında, göçmenlerin karşılaştığı zorluklar ve uyum stratejileri değerlendirilmiştir. Bu tez çalışmasında, öncelikle göç kavramı ve göç kuramları kavramsal çerçeve başlığı altında ele alınacak; ardından Türkiye‘nin göç politikası incelenecek ve devamında uyum, kentsel uyum süreçleri açıklanacaktır. Tezin son bölümünde ise, nitel veri analizi yöntemlerinden derinlemesine görüşme tekniği kullanılarak göçmenlerle kentsel uyum üzerine görüşmeler gerçekleştirilecektir. Elde edilen veriler doğrultusunda durum tespiti yapılacak, çalışma tartışma ve sonuç bölümüyle tamamlanacaktır.

Demographic characteristics and urban adaptation of irregular migrants in Ağrı province Since the 2010s, Turkey, located along major migration routes, has faced intense migration flows due to increasing regional instability. This study aims to analyze the demographic characteristics and urban adaptation processes of irregular migrants residing in Ağrı province. While the research reveals the basic demographic structure of the migrant population—such as age, gender, educational status, occupation, and ethnic background—it also examines their economic, social, and cultural integration into urban life. The study is based on qualitative research and employs in-depth interview techniques, with the collected data analyzed thematically through the MAXQDA qualitative data analysis program. In light of these findings, the challenges faced by migrants and their adaptation strategies are evaluated. Within this thesis, the concept of migration and migration theories will first be discussed under the framework of the conceptual background; subsequently, Turkey‘s migration policy will be examined, followed by an explanation of adaptation and urban integration processes. In the final section of the thesis, in-depth interviews with migrants will be conducted regarding urban adaptation, using qualitative research methods. Based on the obtained data, a situation analysis will be presented, and the study will be concluded with a discussion and conclusion section.
Demographic characteristics and urban adaptation of irregular migrants in Ağrı province
Keywords: Adaptation; Ağrı (Turkey); Ağrı (Türkiye); Demografi; Demography; Düzensiz Göç; Emigration and immigration; Göç Politikaları Irregular Migration; Göç ve göçmenlik; Göçmenler; Immigrants; Kentleşme; Kentsel uyum; Migration Policies; Turkey; Türkiye; Urban Adaptation; Urbanization; Uyum