Antioksidan moleküllerin farklı yöntemler ile lipozomlanması - Oskouei, Ziba Mokhberi (My University, 2012)
ANTİOKSİDAN MOLEKÜLLERİN FARKLI YÖNTEMLER İLE LİPOZOMLANMASI ÖZET Serbest radikaller yaşam için gerekli, ama hücrede oluşumları kontrolsüz bir davranış gösterirse oksidatif hasarlara neden olan bileşiklerdir. Oksijenli yaşamla birlikte aerobik organizmalarda oksijen kaynaklı radikaller oluşmaya başlamıştır. Bununla eş zamanlı olarak, tüm aerobik canlılarda oksidatif hasara karşı koyan antioksidan savunma sistemleri gelişmiştir. Lipozomlar, tek veya iç içe birçok tabakadan oluşmuş, aralarında sulu faz içeren küresel vesiküllerdir. Lipozomların yapısı farklı özellikte birçok maddeyi üzerlerinde taşımaya uygun olduğundan kullanım alanları giderek genişlemektedir. Bu çalışmada farklı antioksidan moleküllerin değişik lipozom hazırlama yöntemleri ile lipozomlanması ve lipozom yapısında aktivitelerini koruyup korumadıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda farklı yapısal özellikteki antioksidan moleküllerin lipozomlanması ve karakterizasyonu ile ilgili ön denemelerden sonra, C vitamini, E vitamini ve polifenol ekstresi içeren lipozomlarda antioksidan aktivite ölçümleri yapıldığında E vitaminli lipozomların en yüksek Trolox eşdeğeri aktiviteye sahip olduğu bulundu. Ayrıca, E vitaminli lipozomların santrifuj öncesi ve sonrası antioksidan aktivitesi ölçüldüğünde santrifuj sonrası ‘pellet’ kısmında yüksek antioksidan aktivite gözlendi. Kullandığımız yöntemlerden aşamalı sonikasyon yöntemi diğerlerinden daha kısa sürede sonuçlanması ve metanol, kloroform gibi organik çözücüler içermemesi nedeni ile daha avantajlı görünmektedir. Antioksidan, C vitamini, E vitamini, Lipozom, Polifenoller Preparation of Antioxidant Liposomes Using Different Methods

Although free radicals are molecules that are necessary for life they are harmful for cells when their production is not controlled. During evolution after life developed in oxygen-rich environment oxygen derived free radicals were formed in aerobic cells. Simultaneously in all aerobic organisms an antioxidant defense system has developed against oxidative damage. Liposomes are extremely small vesicles (in the nanometres range) mainly composed of phospholipids organized in a bilayer. These molecules are characterized by having a hydrophilic region and a lipophilic region. To produce different types of liposomes, distinct preparation techniques and lipidic compositions are used. In our study we tried to make liposomes that had been capsulated with antioxidant molecules such as polyphenols, vitamin C and vitamin E, then we evaluated the antioxidant activity of these liposomes. Liposomes containing vitamin E, had the highest Trolox equivalent antioxidant activity. In addition, high antioxidant activity was determined in pellets when the antioxidant activity was measured after centrifuging vitamin E containing liposomes. Among the methods we have used for preparing liposomes, periodic sonication was the fastest and also advantageous because organic solvents such as methanol or chloroform are not used. Key Words: Antioxidant, Liposome, Polyphenols, Vitamin C, Vitamin E
Keywords: Biyokimya; Tıp