A two-country two-sector model with vintage technologies - Vural, Gülfer (Öneri Dergisi, 2012)
Özet Navaretti, Soloaga ve Takacs (2000) makalesi pek çok gelişmekte olan ülkenin önemli ölçüde kullanılmış sermaye malı ithal ettiğini belirlemiştir. Dolayısıyla kullanılmış sermaye malları, gelişmekte olan ülkelerin ithal ettikleri toplam sermaye mallarının belli bir kısmını teşkil etmektedir. Bu çalışmada, kullanılmış sermaye malı ticaretine izin veren iki ülkeli, iki sektörün bulunduğu bir model kullanılmaktadır. Bu sektörler sermaye malı ve tüketim malları üretmektedir. Her iki sektörde de kullanılmış ve yeni sermaye malı birlikte kullanılmaktadır. Modelin sayısal çözümü Navaretti, Soloaga ve Takacs (2000) makalesindeki sonuçları desteklemektedir.Anahtar Kelimeler: Kullanılmış Ürünler Ticareti, İki Sektör İki Ülkeli Model, İthal Edilmiş Sermaye Malları Abstract According to Navaretti, Soloaga ve Takacs (2000) many developing countries import a significant amount of used capital goods. This evidence suggests that developing countries' imported capital composition should include a significantamount of used capital goods. This paper develops a two-country, two-sector model by taking the trade in used capital goods into account. One of the sector produces capital goods, the other sector produces consumption goods. In each sector both types of capital goods, new and old, are used in the production. Numerical solution of the model produces results consistent with the evidence provided by Navaretti, Soloaga ve Takacs (2000).Keywords: Vintage Technologies, Trade, Two-sector Two-country Model, Imported Capital Composition
Keywords: Kullanılmış Ürünler Ticareti, İki Sektör İki Ülkeli Model, İthal Edilmiş Sermaye Malları; Vintage Technologies, Trade, Two-sector Twocountry Model, Imported Capital Composition