Yabancı sermaye yatırımları ve hukuki boyutu - Çelikoğlu, Cengiz Topel (My University, 2004)
TEZ ÖZETİ Marmara Universitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Uluslar arası İşletmecilik bilim dalında ,Yabancı Sermaye Yatırımları ve Hukuki Boyutu adı ile hazırladığımız Yüksek Lisans tezinde : Yatırım çeken ülke yönünden benimsenen adı ile yabancı sermaye yatırımları olarak anılan uluslar arası yatırımların hukuki boyutunun,alanın uluslar arası özelliği gereği salt ulusal hukuk sistemleri açısından irdelenmekle kavranamıyacağı varsayımı ile uluslar arası bir perspektivle irdelenmiş ve asli uluslar arası yatırımcı olan çokuluslu şirketlerin iktisadi ve hukuki yapıları,yatırım biçimlerinin hukuki formu, ulusal - bölgesel - küresel ölçekteki uluslar arası yatırım kural ve ilkeleri ile uyuşmazlık sebebleri ve çözüm mercileri konu ile ilgili temel kavramlarla birlikte İncelenip araştırılmıştır. İnceleme ve araştırma bulguları dökümanter olarak tahlil ve tasnif edilmiş olup bu suretle yapılan yorum ve çıkarımlar muvacehesinde ulusal ve uluslar arası hukuk yönünden ulaşılan sonuçlar meyanında ;hukuki düzenleme boşluğu bulunduğu değerlendirilen , uluslar arası yatırımcı çokuluslu şirketlerin sahip olduğu ekonomik gücün bireyler,çalışanlar,hissedarlar,rakipler,devletler,uluslar arası kurum ve kuruluşlar aleyhine olarak hukuka aykırı kullanımı konusunda; uluslar arası yatırımcı çokuluslu şirketler için uluslar arası tescil ve akreditasyon mekanizması oluşturulması ve küresel ve bölgesel mahkemelerce benimsenen iktisadi ve hukuki birlik yaklaşımının ulusal hukuk sistemlerinde de benimsenerek yavruşirket faaliyetlerinde gereğinde anaişletmenin de sorumluluğuna gidilebilmesi önerilmiştir.

OF THE THESIS In this Master Thesis prepared at Marmara University Instution of Social Sciences, Department of Business Administration, School of International Business Administration with the name 'Foreign Investments And Legal Aspect '; With the assumption that the legal aspect of international investments with the name ''foreign investments'' given by the the countries attraching foreign invesment can not be comprehended by solely researching domestic law systems because of it's internationality character, that is why in this study the subject researched in international perspective with the legal forms of the types of investments and the economic and legal structure of multinational cooperations and the main principals and the rules of national-regional -global investment , the points of dispute and resolution authorities and the main consepts related to the subject. The diagnosises has been documentally analysized and classified.By means of this it is conferred and suggested that in order to avoid misuse or illegal use of economic power of multinational cooperations against individuals ,employees,shareholders, rivals,states and international organizations ; international registration and acreditation mecanism has to be established and the idea of legal - economic unity approach shared by global and regional courts must be agreed and promoted by domestic law systems and by means of this the multinational cooperations must be liable for the transactions of their sub companies abroad.
Keywords: Yabancı Sermaye Yatırımları