Kur’an’a göre din eğitiminde rehberlik - Türk, Esra (My University, 2012)
Rehberlik, Din Eğitimi, Kur’an ÖZET KUR’AN’A GÖRE DİN EĞİTİMİNDE REHBERLİK Hiçbir şey bilmeyen bir varlık olarak dünyaya gelen ve doğumundan itibaren sürekli bir gelişim içinde olan insanın gelişim sürecini en iyi şekilde tamamlayabilmesi, sahip olduğu potansiyeli gerçekleştirebilmesi, tüm kabiliyetlerini geliştirebilmesi ve yaşadığı topluma uyum sağlayabilmesi için her konuda rehberliğe ihtiyacı vardır. Değişen toplumsal şartlar, değer yargıları ve insani ilişkiler günümüzde özellikle eğitimde rehberliği zorunlu hale getirmektedir. İnsanın duygu ve düşüncelerini, davranış biçimlerini önemli ölçüde etkileyen inanç konusunda da insanın rehberliğe olan ihtiyacı kaçınılmazdır. Dinin bireylere sağlıklı bir biçimde aktarılabilmesi, yanlış ve aşırı yorum ve uygulamaların ortadan kaldırılabilmesi için din eğitiminin rehberlik edici bir anlayışla yürütülmesi gerekmektedir. Ancak din eğitiminin rehberlik edici bir anlayışla yürütülebilmesi, dinin temel kaynağı olan Kur’an’ın rehberlik anlayışının doğru bir şekilde ortaya konulmasına ve din eğitiminde rehberlik faaliyetlerinin Kur’an’ın belirlediği ilkeler çerçevesinde yürütülmesine bağlıdır. Bu tez çerçevesinde genel eğitimde rehberlik hizmetleri ve henüz sınırları tam olarak netlik kazanmamış olsa da dini rehberlik ve danışmanlık hizmetleri ile Kur’an’da ele alınan rehberlik anlayışının din eğitimine uygulanabilirliği ortaya konmaya çalışılmıştır. dance, Religious Education, Qur’an

GUIDANCE IN RELIGIOUS EDUCATION ACCORDING TO THE QURAN The human being who comes to the world whithout knowing anything and his development is ongoing constantly needs to the guidance in all respects to complete the development process properly, to fulfill his potensial and improve his capabilities and to adapt to the society. Changing social conditions, values and human relationships make the guidance essential today, especially in education. Need of guidance about beliefs which affect man’s thoughts, feelings and behaviors significantly is inevitable. To teach the religion to the individuals in a healthy way, to eliminate wrong and excessive exegesises and practises, the religious education should be carried out in a perception of guidance. However for this, it is necessary to reveal the approach of the Quran -which is the main reference of the religion- about guidance and to carry out guidance activities in religious education within the framework of the principles that set out by the Quran. With this study we tried to reveal guidance in general education, pastoral counselling –which’s boundaries is not definite currently- and the guidance approach in the Quran and applicability of these to the religious education.
Keywords: Din Eğitimi; İslam Dini; Kur’an-ı Kerim