Ekoloji ve insan ilişkisi (ekoloji ve sanat bağlamında) - Üstüner, Hümerşah Şeyma (My University, 1996)
Birinci bölümde, ilkel insandan günümüze kadar doğa düşüncesinin yaşamdaki yerine tarihsel sırayla değindim. İnsanların doğa yasalarını kavrayıp kendi yararına kullanmaya başlamasıyla dünya düşüncesi değişerek doğal bir gezegen yerine, teknik nesnelerin hakim olduğu bir yer halini almıştır. Zamanla teknik nesneler insanlar üzerinde hakimiyet kurmuş, ürün üreteni denetler hale gelmiş, eskiden var olan üretici tüketici ilişkisi ortadan kalkarak amaç daha fazla üretmek ve daha fazla tüketmek olmuştur. İnsanlar, kişisel bakış açıları daralarak, robotlaşmışlardır. Nüfus artışının, sanayi artıklarının inanılmaz ölçüde çoğalması, doğal döngüde tahribata yol açmış, toprak, hava, su kirlenerek canlıların yaşam kaynakları tükenme seviyesine gelmiştir. Böyle bir duruma rağmen, çalışan beyinlerin ve maddi olanakların toplum yaşamı için yararlı radikal çözümler bulmak yerine, silah sanayisinin geliştirilmesi yönünde kullanımına devam edilmektedir. Akılcı, bilimsel, teknolojik ve idari etkinliklerin yaygınlaşması, toplum yapısında siyasal, ekonomik, aile yaşamı, din ve sanatsal farklılıkları doğurmuştur. Sanatçı da toplum yapısında ve doğadaki değişimlerden etkilenerek, tepkilerini çeşitli akım ve anlayışlar altında günümüze değin göstermişlerdir. Bundan sonra sanatçının düşündüğü kurguladığı, her tür nesne sanat dilinin malzemesi olmuş, bu şekilde yaşadığımız dünya sorgulanmıştır. İkinci bölümde, ekolojik problemlere sebep olan modernist anlayışın ne olduğunu ve bunun toplum yaşamında ne gibi yararlı ve zararlı sonuçlar meydana getirdiğini araştırdım. Modernliğin olumsuz etkileri ekolojik problemler doğurmuştur, burada, bunlara neden olan faktörleri ve sebeplerini inceledim. -2- Doğal çevre ve insan yaşamında önemli yere sahip olan alanlardan biri de mimaridir. Günümüzde kent mimarisinde, insan yaşamı ve doğa açısından büyük bir kaos yaşanmaktadır. Dolayısıyla modemizmden günümüze mimari gelişmelere kısaca değinerek bugün bulunduğumuz konumu oluşturan faktörleri inceledim. Üçüncü bölümde, geleneksel sanat değerlerini yok eden Modemizmin doğusuyla, toplum yapısında oluşan sosyo - kültürel, sosyo - ekonomik ilişkilerle birlikte doğal döngüde meydana gelen değişimlere sanatsal bakış açısının ne olduğu ve bu konuda nasıl bir tavır alındığını sanatçılardan ve yapıtlarından örnekler vererek göstermekteyim. Sonuç bölümünde, çağımızdaki bilimsel ve teknolojik gelişmelerin, sınırları aşan iletişim ve sanayinin insanlara çok yararlı hizmetleri bulunmaktadır. Bununla birlikte doğada ve toplum yapısında birçok olumsuzluklara da sebep olmuşlardır. Bunların araştırılıp, olumsuz etkenlerin giderilmesi yolunda ne gibi çalışmalar yapıldığını, sonuçlarının ne olduğunu ve sanatın bu konuda nasıl bir rol oynadığını gözden geçirdim. Kendi işlerimin çıkış noktası olması dolayısıyla kendi çalışmalarımdan örneklere ve kısa bir açıklamaya da yer vermekteyim.

In the first chapter ; I discussed natural evalution from primitive to present time in the chronological order. The scientific and technological improvements have provided comforts on the expense of determental efects on environment and human relations. The function of nature as a provider of hvehnes, has evolved into a wishes cycle of production and consumption. Many artists, in their creative research and art work, exhibit the problems mentioned above and search for remedies from them. The second chapter discusses; the benefits and drawbacks of modern life style in todays world. Also, the caotic state of architectural structures in todays metropoles are examined. In the third chapter ; I talked about creation of modern art, which eliminated traditional artistic values and effected cultural and economic relationships within the art world. And 1 supported my arguments with samples of artists and their art works. In the final chapter ; I discussed the positive effect of scientific and technological developments in our day- to- day live and the negative effects of the environment and people. The kind of remedial studies conducted to overcome negative effects and the importants of art in those studies.
Keywords: Ekoloji; Figür gurupları; Güzel ve dekoratif sanatlar; İnsan resimleri; Resim sanatı; Sanat