Farklı kariyer evresindeki öğretmenlerin görüşlerine göre uzaktan eğitim sürecinde Eğitim Bilişim Ağı kalite standartlarının incelenmesi - Kuyurtar, Dilan (My University, 2021)
Uzaktan eğitim veren eğitim programların sayısının her geçen gün arttığı günümüzde, Covid-19 salgınıyla beraber okul öncesinden yükseköğretime kadar tüm kademelerde uzaktan eğitim uygulamalarının sayısında önemli miktarda artış meydana gelmiştir. Uzaktan eğitim sistemine bu denli hızlı bir geçişin yaşanması öğretimin kalitesi konusunda bazı kaygılara sebep olmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada, Covid-19 pandemisi ile hızlı bir şekilde yaygınlaşan uzaktan eğitim sürecinde Eğitim Bilişim Ağı (EBA) kalite standartları hakkında farklı kariyer evrelerinde bulunan öğretmenlerin görüşlerini incelemek amaçlanmıştır. Söz konusu amaç doğrultusunda bu çalışma ile şimdiye kadar Türkiye'de yaygın olarak incelenmemiş olan ortaöğretim düzeyinde uzaktan eğitimin kalitesinin, etkililik ve verimlilik kavramları ışığında incelenmesi hedeflenmiştir. Aynı zamanda bu çalışma farklı kariyer evrelerindeki öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecindeki eğitime dair olumlu/ olumsuz düşüncelerine ve bunlar arasındaki benzerlik ve farklılıklara ulaşmayı hedeflemiştir. Araştırma, amaçlar derinlemesine incelenmek istendiği için nitel araştırma yaklaşımlarından biri olan olgubilim desenine uygun olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın katılımcıları ölçüt örnekleme yöntemine göre belirlenmiş, Kocaeli ili Darıca ilçesindeki resmi ortaöğretim kurumlarında görev yapmakta olan farklı kariyer evrelerindeki 48 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma verileri, ilgili alanyazın incelemesi sonucu uzman görüşleri de alınarak oluşturulmuş yarı yapılandırılmış görüşme soruları ile toplanmıştır. Yüz yüze ve çevrimiçi olarak yapılan görüşmeler aracılığıyla toplanan veriler, içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları doğrultusunda hazırbulunuşluk, süreç, kalite standartları ve mesleki algı olmak üzere dört temaya ulaşılmıştır. Hazırbulunuşluk teması, uzaktan eğitim sistemine öğretmen, veli ve sistem (EBA) hazırbulunuşluğu konusundaki öğretmen görüşlerini kapsamaktadır ve Covid-19 öncesi öğretmen uzaktan eğitim algıları, öğretmen hazırbulunuşluğu, EBA (sistem) hazırbulunuşluğu ve veli hazırbulunuşluğu alt temalarından oluşmaktadır. Süreç teması, Covid-19 pandemisi ile başlayan uzaktan eğitim uygulamalarına dair öğretmen görüş ve değerlendirmelerini kapsamaktadır ve benzerlikler, farklılıklar, temel sorunlar, avantajlar ve dezavantajlar alt temalarını içermektedir. Kalite standartları teması ilgili alanyazın incelemesi sonucu uzaktan eğitimde kalite göstergeleri olarak kabul edilen eğitsel etkililik, mali verimlilik, erişilebilirlik, öğrenci doyumu ve öğretmen doyumu alt temalarından oluşmaktadır. Son olarak mesleki algı teması ise öğretmenlerin pandemi sürecindeki uzaktan eğitim yoluyla aldıkları hizmetiçi eğitimler hakkındaki değerlendirmelerini ve geleceğin eğitim sistemine ait düşüncelerini kapsamaktadır ve hizmetiçi eğitimler ile geleceğin eğitim paradigması alt temalarından oluşmaktadır. Bu çalışmanın nihai amacı, Türkiye'de yürütülen uzaktan eğitim süreçlerini daha etkin ve verimli kılacak, verilen eğitimin kalitesini arttıracak standartların belirlenmesi ve hayata geçirilmesine katkı sağlamaktır. Diğer bir yandan pandemi süreci gibi gelecekte beklenmedik bir şekilde ortaya çıkabilecek ve yüz yüze eğitimi sekteye uğratabilecek salgın, ekonomik kriz, doğal afet vb. durumlarda kriz yönetimini mümkün kılacak bir eğitim sisteminin, aceleye getirilmeden, belirli bilimsel ölçütler çerçevesinde yapılandırılması için kalite standartlarını belirlemesine yardımcı olmak ve Türkiye'nin eğitim sisteminin içeriğini zenginleştirmektir. Dolayısıyla araştırmanın sonucu olarak ortaya çıkan söz konusu temalar ve alt temalar, ülkemizde uzaktan eğitim uygulamalarının ortaöğretim düzeyinde uygulanmasını geliştirmek ve sağlamlaştırmak adına dikkate alınmalıdır.

Today, when the number of distance education programs is increasing day by day, there has been a significant increase in the number of distance education applications at all education levels, from pre-school to higher education, with the Covid-19 pandemic. Such a rapid transition to distance education causes some concerns about the quality of education. Therefore, this study has aimed to determine the views of teachers at different career stages about the Education Information Network (EBA) quality standards during the distance education process that became rapidly widespread with the Covid-19 outbreak. For this purpose, this study has also aimed to examine the quality of distance education at secondary education level, which has not been widely studied in Turkey until now, in the light of the concepts of effectiveness and efficiency. At the same time, this study has aimed to reach the positive / negative opinions of teachers in different career stages towards education during the distance education process, and the similarities or differences between these opinions. This study was designed in accordance with the phenomenology pattern, which is one of the qualitative research approaches, as the objectives were to be examined in depth. The participants of the research were determined according to the criterion sampling method, and they consist of 48 teachers at different career stages working in official secondary education institutions in Darıca district of Kocaeli province. The research data were collected with semi-structured interview questions, which were formed by taking expert opinions as a result of the review of the relevant literature. The data collected through face-to-face and online interviews were analyzed by content analysis method. In line with the results of the research, four themes were reached, namely readiness, process, quality standards and professional perception. The theme of readiness includes the views of teachers on the readiness of teachers, parents and the system (EBA) for the distance education system and consists of teacher distance education perceptions before Covid-19, teacher readiness, EBA (system) readiness and parent readiness subthemes. The process theme covers teachers opinions and evaluations on distance education practices that started with the Covid-19 pandemic and includes sub-themes of similarities, differences, main problems, advantages and disadvantages. The theme of quality standards consists of the sub-themes of educational effectiveness, financial efficiency, accessibility, student satisfaction and teacher satisfaction, which are accepted as quality indicators in distance education according to the literature. Finally, the theme of professional perception includes teachers' evaluations of the in-service training they took through distance education during the pandemic and their thoughts on the future education system of Turkey, and this theme consists of the sub-themes of in-service training and future education paradigm. The ultimate aim of this study is to contribute to the determination and implementation of standards that will make the distance education processes carried out in Turkey more effective, and efficient and increase the quality of the education provided. On the other hand, like the pandemic process we are in, for the unexpected crisis like epidemic, economic crisis, natural disaster, etc., determining and structuring the quality standards of education system will enable crisis management within the framework of certain scientific criterions. Therefore, the themes and sub-themes emerged as a result of the research, should be taken into account in order to improve and consolidate the implementation of distance education practices at secondary education level in Turkey.
Keywords: accreditation; Akreditasyon; Distance education; Education; Education Information Network (EBA); Eğitim; Eğitim Bilişim Ağı (EBA); Kalite Standartları; Öğretmen Kariyer Evreleri Distance education; pandemic period; quality standards; teacher career phrases; Turkey; Türkiye; Uzaktan eğitim