Öğrenme kuramları bağlamında korku çekiciliği - Karaman, Kübra Kulaklıkaya (My University, 2020)
Bu tezde korku çekiciliğinin eğitimde kullanılıyor olmasından hareketle,öğrenme kuramlarından yola çıkarak, korku çekiciliği belirlenmekte, dini açıdan eğiticiyönü de bulunan dini içerikli televizyon programları bu açıdan incelenmektedir. Buamaçla ilk bölümde öğrenme teorilerinin anlaşılmasına yönelik kuramsal görüşlertartışılmaktadır. Bu anlamda, klasik, davranışçı, bilişsel, insancıl, nörofizyolojik vediğer öğrenme kuramlarına yer verilmektedir. İkinci bölümde korku çekiciliğiyle ilişkilikavram ve görüşler, öğrenme teorileri süzgeciyle değerlendirilmektedir. Daha sonra,korku çekiciliğinin, davranış değişimi ve kişiliğin şekillenmesindeki etkileri, pekiştireçolarak kullanılması, inançların oluşması ve güdülenmeyle etkileşimi gibi boyutlarüzerinde durulmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise ilk iki bölümde ele alınankavram ve kuramlardan hareketle, 2017 yılında, İslamiyet inancı açısından önemli biray olan Ramazan ayında yayınlanan dini içerikli televizyon programları üzerine içerikanalizi çalışması bulunmaktadır. Çalışmanın sonucunda, analize konu olan NihatHatipoğlu, Necmettin Nursaçan ve Bekir Develi’nin televizyon programlarında, korkuçekiciliği kullanımına ilişkin önemli veriler yer almaktadır.

In this thesis, TV programmes that have religous and educational context areanalysed in terms of fear appeal, considering the fact that it is used in education. Forthat purpose, hypothetical views aimed at understanding of learning theories are arguedin Chapter One. In this sense, the chapter provides classical, cognitive, humanistic,neurophysiologic and other learning theories. In Chaptor Two, the concepts and viewsrelated to fear appeal are evaluated through learning theories. Then, this chapter alsodiscourses the dimensions such as fear appeal’s effects on behavioral change andshaping of personality, its use as reinforcer, its interaction with motivation andinfluence on developing beliefs. And, with reference to the concepts and theoriesdiscussed in Chapter One and Chapter Two, in Chapter Three, the content analysis ismade on the basis of religious-related programmes, featured and hosted by NihatHatipoğlu, Necmettin Nursaçan and Bekir Develi, on TV in Ramadan, the most sacredmonth in Islamic culture, in 2017. At the end of the study, significant data has beenobtained with regard to fear appeal on those TV programmes chosen for the analysis.
Keywords: Education; Eğitim; Halkla ilişkiler; Korku Çekiciliği; Learning; Learning Theories; Öğrenme; Öğrenme Kuramları Fear Appeal; Public relations