Hocazade Muhammed Rasim Efendi'nin Kaşifü't-te'vilat isimli eserinin transkiripsiyonu ve incelenmesi - Şeker, Züleyha (My University, 2009)
Fusûsu’l-Hikem, vahdet-i vücud. ÖZET HOCAZÂDE MUHAMMED RÂSİM EFENDİ’NİN KÂŞİFÜ’T-TE’VÎLÂT İSİMLİ ESERİNİN TRANSKİRİPSİYONU VE İNCELENMEMESİ Bu çalışmada Fusûsu’l-Hikem şarihlerinden biri olan Hocazâde Muhammed Rasim’in yaklaşımını anlamak hedeflenmektedir. Araştırmamızda devrin fikrî ve tasavvufî yapısını günümüze aksettiren Kâşifü’t-Te’vîlât’ın Osmanlı Türkçei’nden günümüz Türkçesine Latin harfleriyle çeviri yazımı yapılmış olup eserin içeriği, kaynakları, konusu kısaca; eserin genel olarak tahlili yapılmaya ve tasavvuf düşüncesindeki yeri meydana konulmaya çalışılmıştır. Kendinden önce yaşamış birçok âlim ve mutasavvıfın ardından gitmiş olan Hocazâde Muhammed Rasim, İbnü’l-Arabî’nin izinden gitmiş ve Fusûsu’l-Hikem üzerine bir şerh yazmıştır. O İbnü’l-Arabînin Fusûsu’l-Hikem’inin engin bir yorumcusu olmasına ilave olarak kendisi de gerçek bir âlimdi. Kâşifü’t-Te’vîlât isimli eserinde öncelikle İbnü’l-Arabî’nin düşüncesini anlamaya ve anlatmaya çalışmış, vahdet-i vücud doktrinini açıklamıştır. Vahdet-i vücud geleneğinin bir halkası olan Hocazâde Muhammed Rasim, Muhyiddin-i Arabî’nin bir varisi olarak düşünülebilir. Fusûsu’l-Hikem, Oneness of Being

THE TRANSCRİPTİON AND THE EVALUATİON OF HOCAZÂDE MUHAMMED RASİM EFENDİ’S KÂSİFÜ’T-TE’VÎLÂT In this work, it is aimed to understand the approach of Hocazâde Muhammed Rasim, who is one of the Fusûsu’l-Hikem commentaries. The study tries to transcription Kâşifü’t-Te’vîlât, which written in Ottoman Turkish, into present-day Turkish using Latin letters. Briefly, the book is analyzed from different aspects and its location in sufism understanding is shown. Hocazâde Muhammed Rasim who benefited from the scholars and sofies lived before him, followed in İbn Arabî’s way and write a commentary on Fusûs al-Hikam. Besides being the author of profound commentaries on the Fusûs al-Hikam of Ibn Arabî, he also was an original scholar. In his work named Kâsifü’t-Te’vîlât firstly he tried to understand and explain the thoughts of Ibn Arabî and expounded the doctrine of Oneness of Being. As a substitute of the doctrine of Oneness of Being, Hocazâde Muhammed Rasim could be considered as an heir of Muhyi’d-Din Ibn Arabî.
Keywords: Din_Tasavvuf; İslam Dini