Havacılık İngilizcesi ders kitaplarının çeşitli kriterlere göre karşılaştırılarak değerlendirilmesi - Kara Özdemir, Gamze (My University, 2023)
Araştırmanın amacı; Havacılık İngilizcesi ders kitaplarının çeşitli kriterlere göre karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda; çalışmada, pilot, kabin memuru, uçak teknikeri ve hava trafik kontrolörleri gibi bu sektörde profesyonel olarak çalışacak belli düzeyde Genel İngilizceye sahip kişilere Havacılık İngilizcesi öğretiminde kullanılan ders kitapları incelenmiştir. İncelenen ders kitapları arasındaki benzerlik ve farklılıklar araştırmacı tarafından geliştirilen bir kontrol listesi aracılığıyla içerik, etkinlik, dil becerileri ve ölçme-değerlendirme kriterleri bakımından karşılaştırılmıştır. Çalışma bu yönüyle var olanı olduğu şekliyle ortaya koyan betimsel nitelikte nitel bir araştırmadır. Toplanan veriler, betimsel ve içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Elde edilen verilere göre, her iki kitabın da benzer ve farklı özelliklere sahip olduğu belirlenmiştir. Her iki kitabın da Birleşmiş Milletlerin havacılık statü kuruluşu olarak kabul edilen Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün (ICAO) belirlediği kriterler doğrultusunda ve dil yeterliliğini hedefleyecek şekilde hazırlandığı belirlenmiştir. Buna ek olarak, her iki kitap etkinlikler, dil becerileri ve ölçme-değerlendirme kriterleri bakımından benzerlik göstermektedir. Her iki kitap öğrenmeye yardımcı olacak görsel, işitsel ve CD ROM materyallerine sahiptir. Kitaplardaki etkinlikler bakımından ise, iki kitapta gerçek yaşam durumlarını yansıtan, dilin anlamlı ve etkili bir şekilde kullanılmasını destekleyen, bireysel ve ikili çalışmaları destekleyen, havacılıkla ilgili sözcüklerin geliştirilmesine katkıda bulunan ve öğrencilere karar verme ve üst düzey düşünme becerileri kazandıran etkinlikler yer almaktadır. Yazma becerileri dışında beceriler açısından her iki kitap da sınıf kullanımına, ihtiyaçlara ve hedeflere uygundur. Kitapların ölçme-değerlendirme kriterlerine göre inceleme sonuçları, her iki kitapta da konuşma, dinleme ve okuma becerilerine yönelik soruları olduğunu ve bu soruların ICAO standartlarına uygun olduğunu göstermektedir. Her iki kitap da farklı türde ölçme-değerlendirme yöntem ve tekniklerini içermektedir. Öte yandan, kitapların ünite sayısı bakımından temelde farklı olduğu ve buna bağlı olarak konu ve içerik bakımından da farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Macmillan yayınevi tarafından yayınlanan kitabın ölçme-değerlendirme kriterleri ile ilgili farklılıkları bulunmaktadır. Kitap, üniteler ile ilgili daha fazla etkinlik sağlama hedefi olan bir bölüme sahiptir. Ayrıca, her iki kitabın da içinde öğrenenlere bilmedikleri kelimenin anlamını sağlayan bir sözlük kısmı yoktur. Araştırmadan elde edilen veriler ışığında, genel olarak her iki kitabın da bazı eksikliklerinin olduğu, Havacılık İngilizcesi derslerinde tek başına kullanılabileceği, ancak bütünleşik bir şekilde kullanılarak daha etkili bir öğretim sağlanabileceği sonucuna varılmıştır.

The aim of the research is to examine the Aviation English coursebooks comparatively according to various criteria. In accordance with this purpose, in the study, coursebooks used in teaching Aviation English to people who have a certain level of General English who will work professionally in this sector, such as pilots, cabin crew, aircraft technicians and air traffic controllers, were examined. The similarities and differences between the examined textbooks were compared in terms of content, activity, language skills and assessment-evaluation criteria through a checklist developed by the researcher. In this respect, the study is descriptive qualitative research that reveals the existing as it is. The collected data were evaluated with descriptive and content analysis. According to the data obtained, it has been determined that both books have similar and different features. It has been determined that both books have been prepared in line with the criteria set by the International Civil Aviation Organization (ICAO), which is accepted as the aviation status institution of the United Nations, and to target language proficiency. In addition, both books are similar in terms of activities, language skills and assessment-evaluation criteria. Both books have audio, visual and CD ROM materials to aid learning. In terms of activities in the books, there are activities that reflect real-life situations, support the use of language in a meaningful and effective way, support individual and pair work, contribute to the development of aviation-related vocabulary, and provide students with decision-making and high-level thinking skills. In terms of skills other than writing skills, both books are suitable for classroom use, needs and goals. The results of the examination of the books according to the assessment-evaluation criteria show that both books have questions about speaking, listening, and reading skills and that these questions are in accordance with ICAO standards. Both books contain different types of measurement-evaluation methods and techniques. On the other hand, it has been determined that the books are fundamentally different in terms of the number of units and accordingly they differ in terms of subject and content. The book published by Macmillan publishing house has differences in terms of measurement-evaluation criteria. The book has a section that aims to provide more activities related to the units. In addition, both books do not have a dictionary section that provides learners with the meaning of an unfamiliar word. In the light of the data obtained from the research, it has been concluded that both books have some shortcomings in general, they can be used alone in Aviation English lessons, but a more effective teaching can be provided by using them in an integrated way.
Evaluation of aviation English coursebooks by comparing them according to various criteria
Keywords: Aviation English; Business English; comparison; Coursebooks; Ders kitapları; English language; Havacılık İngilizcesi; İngiliz dili; Karşılaştırma English for specific purposes; Mesleki İngilizce; Öğrenim ve öğretim; Özel amaçlı İngilizce; Study and teaching; Ticari İngilizce