Endüstri̇yel tasarım süreci̇nde bi̇lgi̇sayar destekli̇ üretken tasarım araçlarının tasarlama eylemi̇ne etki̇leri̇ - Yeşim, Emre (My University, 2023)
Bu çalışma, endüstriyel ürün tasarımında bilgisayar destekli dijital modellemenin ve parametrik tasarımın etkilerini ve tasarım süreci ile tasarımcı üzerindeki etkilerini incelemektedir. Araştırma, tasarım sürecinde dijital modelleme faaliyetlerinin önemi, uygulamaları ve etkileri ile tasarımcının tasarım sürecinin gelişimini analiz etmeyi hedeflemektedir. Çalışma aşağıdaki temel konuları ele almaktadır: • Endüstriyel ürün tasarımı bağlamında tasarım sürecinin genel tanımı ve tasarımcının ürün formu üzerine karar verme süreci. • Tasarımcının tasarım süreci sırasında tüm verileri toplaması, düzenlemesi ve yorumlaması. • Toplanan verilerin parametrelere dönüştürülmesi ve bu parametrelerin tasarım süreci içinde işlenmesi. • Ürün tasarımının dijital 3D modellemesi ile ilişkili teknikler ve bunların özellikleri, parametrelerin kullanımı ve parametrik modellemenin teknik analizi. • Üretken tasarımın tanımı ve parametrik modellemenin ve üretken tasarımın tasarım süreci içindeki konumu ve etkileri. Araştırmanın amacı, mevcut çerçeve içinde tasarım sürecinin teknoloji tarafından nasıl etkilendiğini, mevcut teknolojilere dayalı olarak tasarım eyleminin tarihsel bir farklılık gösterip göstermediğini, gelecekte nasıl değişebileceğini ve tasarım eyleminin potansiyel gelecekteki teknolojilerden nasıl etkilenebileceğini anlamaktır.Bilgisayar destekli modellemenin bugün yaygın olmasına rağmen, modelleme sürecinin tasarım sürecine doğrudan dahil olan teknik ve teknolojik gelişmeler yeni sayılabilir. Bu teknikler arasında en etkilisi Üretken Tasarım olarak bilinir. Üretken Tasarım, tasarımcının belirlediği tasarım parametrelerine dayalı olarak tasarım geometrisinin değiştirilebilir bir şekilde oluşturulmasını sağlayan araçlar için kullanılan bir terimdir. Tasarımcı, tasarım süreci içinde programlardan veya araçlardan bağımsız olarak önceden belirlenen parametreler üzerinde çalışır. Belirlenen parametreler, istenen geometrik çıktıyı üretmek için programtarafından analiz edilir ve tasarımcıya, belirlenen parametrelere uygun olarak birden fazla seçenek sunar. Bu seçenekler arasından uygun olanın belirlenmesi veya tasarımı oluşturan diğer parametreler için uygun alternatifin seçilmesi tasarımcının sorumluluğundadır. Bu noktada, yazılıma dayalı bir etki insan odaklı tasarım sürecinin bir parçası haline gelir. Bu çalışmanın temel araştırma sorusu, yazılıma dayalı etkinin tasarım eylemini nasıl etkilediğidir.

This study examines the impact of evolving technologies, particularly computeraided digital modeling, on industrial product design and the design process. It focuses on the role of digital modeling activities, emphasizing the importance and effects of parameters in design, as well as the practice of generative design. Key areas of the study include: • Definition of the design process in industrial product design and the decision-making process related to product form. • Collection, organization, and interpretation of data during the design process. • Transformation of data into parameters and their incorporation into the design process. • Techniques and features of digital 3D modeling in product design, including the use of parameters and parametric modeling analysis. • Definition and positioning of generative design in the design process, considering its impacts. The study aims to understand the influence of technology on the design process within the current framework, exploring any historical discrepancies in the definition of the design process based on technological advancements, and forecasting potential changes in the future. While computer-aided modeling is widespread, the study acknowledges the novelty of technological developments directly affecting the design process. Generative Design, a tool allowing designers to create adaptable design geometries based on predetermined parameters, is highlighted as a significant technique. Designers determine these parameters independently, and the program analyzes them to offer multiple design options. Selecting the optimal choice and considering alternative parameters remains the responsibility of the designer. The study'scentral question revolves around the impact of software-based influence on the design process.
The effects of computer-aided generative design tools on the industrial design process
Keywords: 3 boyutlu; 3D Modeling; Artificial Intelligence; Bilgisayar destekli tasarım; Computer-aided design; Data; Endüstriyel tasarım; Generative Design; Industrial design; modelleme; Parameter; Parametre; Parametric Modeling; Parametrik Modelleme; Technology; Teknoloji; Üretken Tasarım Product Design; Ürün tasarımı; Veri; Yapay Zeka