Bolu-Abant tabiat parkı ve çevresi likenleri üzerinde taksonomik incelemeler - Çobanoğlu, Gülşah (My University, 1999)
Araştırma bölgesi olarak seçilen Abant Tabiat parkı ve çevresinden, bölgenin florasını belirlemek ve tanıtmak amacıyla, dokuz farklı lokaliteden, 1.1.1997-4.6.1999 tarihleri arasında toplanan liken örneklerinin tayinleri yapılmıştır. Özellikle cins tayini için önemli olan askosporlar mikroskopta incelenerek farklı spor örnekleri fotoğrafları ve çizimleri ile gösterilmiştir. Çalışmada 31 familyadan 58 cinse ait 150 tür (154 takson) tespit edilmiştir. Likenlerin cins tayin anahtarı, taksonların tayin anahtarları, deskripsiyonları, araştırma alanındaki yayılışları, toplandıkları substratın özellikleri, Türkiye'deki yayılışları, dünyadaki yayılış alanları ve habitatları ile birlikte renkli fotoğrafları verilmiştir. Araştırma bölgesi için 147 tür (151 takson); Türkiye liken florası için ise 15 tür ve 1 varyete yeni kayıttır. Tespit edilen türlerin sayıca zenginliği, çeşitliliği ve hava kirliliğine karşı en duyarlı olan türlerin çok sağlıklı olarak bulunması Abant bölgesinde araştırmaya başlamadan önceki izlenimleri doğrular niteliktedir. Sonuç olarak, bitkiler arasında kirliliğe karşı en duyarlı grup olan likenlerin bölgedeki zengin florası Abant Yöresinin hava temizliğinin biyolojik ispatı olmuştur.

The lichen specimens collected from nine localities in the research area between the dates January 1 1997 and June 4 1999, were used to determine and represent the lichen flora of Abant Natural Park and its surroundings. The ascospores, which are particularly important for genus identification, were investigated microscopically, and different types of the spores were indicated by photographs and drawings. 150 species (154 taxa) belong to 58 genera from 31 families were identified. Keys to genera and species, their descriptions, distrubutions in the research area, in Turkey and in the world with their habitats, and colored photographs of the species were given. 147 species (151 taxa) were newly recorded for the research area. Also 15 species and 1 variety are new records for Turkish Lichen Flora. Richness and diversity of the species, and their healthy appearances, even for the most sensitive ones, confirmed the earlier impressions about Abant region. As a conclusion, the lichens which are the most sensitive group of plants in general, become the living indicators of the fresh air in Abant region with a rich lichen flora.
Keywords: LİKENLER