Bir e-devlet uygulaması olarak yerel yönetimlerde açık kaynak kodlu yazılımların kullanımı - Ayaz, Taner (My University, 2009)
BİR E-DEVLET UYGULAMASI OLARAK YEREL YÖNETİMLERDE AÇIK KAYNAK KODLU YAZILIMLAR Günümüzde devletler için bilişim politikalarının isabeti küresel rekabette ayakta kalabilmenin olmazsa olmaz şartlarından birisidir. Bilgi sistemlerinin sac ayaklarından biri olan yazılımlar da bu politikaların en önemli unsurlarındandır. Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar bu bağlamda devletlere kendi maddi ve insan kaynaklarını bilgi üretimi sürecine dahil edebilme, yazılım noktasında dışa bağımlılığı ve yazılım güvenliği problemlerini azaltabilme imkanları sunmaktadır. Merkezi yönetime nispetle daha sınırlı kaynaklara sahip olmakla beraber daha hızlı karar alabilme imkanlarına sahip olan yerel yönetimlerin de hem kendi ihtiyaçları hem de sosyal belediyecilik anlayışı gereği hizmet verdikleri nüfusun bilişim toplumu ihtiyaçlarına ayak uydurabilmiş bireyler olabilmesine katkıda bulunmak amacıyla Açık Kaynak Kodlu Yazılımları kendi bünyelerinde kullanmaları kamu kaynaklarının etkin kullanımı açısından son derece önemlidir. Çalışmamızda, Açık Kaynak Kodlu Yazılımlara dair genel bir çerçeve çizilmiş olmuş e-Devlet kavramı Açık Kaynak Kodlu Yazılımlar bağlamında değerlendirilmiş ve yerel yönetimlerde Açık Kaynak Kodlu Yazılımların kullanılmasının sağlayacağı faydalara işaret edilmiştir. İstanbul ilçe belediyeleri üzerinde yapılan bir anket çalışması ile de belediyelerde Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanım düzeyi tespit edilmeye çalışılmıştır.

USING OPEN SOURCE SOFTWARE IN MANICIPALITIES AS AN E-GOVERNMENT APPLICATION Nowadys governments must have a precise informatic policies to compete on the global scene. One of the most important elements of these policies is the choice of the suitable software. With Open Source Software, governments are acquiring financial and human resources to processe the regeneration of information and also open source softwares brings independancy and security. In comparison with central governments, local administration and especially municipalities have the opportunity to make rapid administrative decisions. The use of Open Source Software in the local institutions and municipalities is crucial for the use of public resources and finance. In this study I have tried to give a framework of Open Source Software and make an assessment in the context of e-government. In addition to these, I highlighted the advantages of using Open Source Software in local institutions and municipalities. After that, in order to investigate Open Source Software proportional usage, a survey had been conducted in the district municipalities of Istanbul.
Keywords: Belediyeler; Bilişim; Yerel Yönetimler