Chard (Beta Vulgaris L. Var Cicla) extract inhibits polyol pathway and hyperglycaemia-induced oxidative stress in rat lens - KABASAKAL, LEVENT; ŞENER, GÖKSEL (My University, 2022)
In this study, the protective effect of chard extract on the lens of rats with hyperglycaemia was investigated. Rats were randomly divided into five groups. Control, Streptozotocin (STZ) - hyperglycaemic animals, STZ - induced hyperglycaemic animals given chard extract (2 g/kg bw/day), STZ - induced hyperglycaemic animals given insulin (6 U/kg bw/day), STZ induced hyperglycaemic animals given chard extract and insulin. Hyperglycaemia was induced by i.p. injection of STZ in a single dose of 60 mg/kg body weight. Fourteen days after hyperglycaemia induction, chard extract, insulin, and chard + insulin were administered for 45 days, to the respective groups. In the lens tissues of the hyperglycaemic group, lipid peroxidation levels, the activities of aldose reductase, sorbitol dehydrogenase, and antioxidant enzymes increased, while glutathione levels decreased. Chard, insulin and chard + insulin combination reversed the eye abnormalities of the hyperglycaemic animals. As a result, it can be suggested that chard extract has a protective effect against lens damage due to diabetes.

Rezumat În studiul de față a fost investigat efectul protector al extractului de sfeclă roșie asupra cristalinului șobolanilor cu hiperglicemie. Șobolanii au fost împărțiți în cinci grupuri: martor, animale cu hiperglicemie indusă cu streptozotocină (STZ), animale cu hiperglicemie indusă cu STZ cărora li s-a administrat extract de sfeclă roșie (2 g/kg corp/zi), animale hiperglicemice STZ cărora li s-a administrat insulină (6 U/kg corp/zi), animale hiperglicemice STZ cărora li s-a administrat extract de sfeclă și insulină. Hiperglicemia a fost indusă prin injectarea i.p. de STZ într-o singură doză de 60 mg/kg corp. La paisprezece zile de la inducerea hiperglicemiei, s-au început administrările de extract de sfeclă roșie, insulină și extract de sfeclă roșie + insulină, timp de 45 de zile. În cristalinele grupului hiperglicemic, nivelurile de peroxidare lipidică, activitățile aldozo-reductazei, sorbitol dehidrogenazei și enzimelor antioxidante au crescut, în timp ce nivelurile de glutation au scăzut. Sfecla roșie, insulina și combinația de sfeclă roșie + insulină au antagonizat anomaliile oculare ale animalelor hiperglicemice. Ca și concluzie, se poate sugera că extractul de sfeclă roșie are un efect protector asupra modificărilor determinate de diabet, survenite la nivelul cristalinului.
Keywords: Temel Eczacılık Bilimleri; Sağlık Bilimleri; Eczacılık; Yaşam Bilimleri; Temel Bilimler; Basic Pharmaceutics Sciences; Health Sciences; Pharmacology and Therapeutics; Life Sciences; Natural Sciences; FARMAKOLOJİ VE ECZACILIK; Farmakoloji ve Toksikoloji; Yaşam Bilimleri (LIFE); PHARMACOLOGY & PHARMACY; PHARMACOLOGY & TOXICOLOGY; Life Sciences (LIFE); Pharmacology; General Pharmacology, Toxicology and Pharmaceutics; Pharmacology, Toxicology and Pharmaceutics (miscellaneous); Pharmacology (medical); Pharmacy; Drug Guides; lens; chard; diabetes mellitus; oxidative damage; ANTIOXIDANT; LIVER; ens; chard; diabetes mellitus; oxidative damage