Koroner arter hastalığında komorbidite ve fonksiyonel kapasitenin kinezyofobi ile ilişkisinin değerlendirilmesi - Kaygusuz, Reyhan Yurdalan (My University, 2018)
ÖZETKoroner Arter Hastalığında Komorbidite ve Fonksiyonel Kapasitenin Kinezyofobi İle İlişkisinin Değerlendirilmesi. Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kardiyopulmoner Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı, stanbul, 2018 (Danışman: Prof. Dr. S. Ufuk YURDALAN) Amaç: Çalışmamızda koroner arter hastalarında kinezyofobinin değerlendirilmesi, kinezyofobi ile fonksiyonel kapasite ve komorbiditeler arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, Mayıs 2017- Ağustos 2017 tarihleri arasında T.C. Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahi Servisinde tedavi alan, 18- 65 yaş arasındaki 34 koroner arter hastalığı tanılı olgu alındı. Olguların, kinezyofobi düzeyleri Tampa Kinezyofobi Kalp Ölçeği (TKKÖ), fonksiyonel kapasiteleri 6 Dakika Yürüme Mesafesi Testi ve komorbiditeler Charlson Komorbidite İndeksi (CKİ) ile değerlendirildi.Bulgular: Yaş ortalaması 56, 76 ± 7, 21 olan olguların 4’ ü (% 11, 8) kadın ve 30 ‘u (% 88, 2)’ erkekti. Katılımcıların CKİ skorları ortalama 3, 06 ± 1, 43 olarak bulundu. TKKÖ puanı ortalaması 43, 12 ± 7. 99’ du. Hastaların 6 dakika yürüme mesafesi ortalama 463, 38 ± 88, 751 metre idi. TKKÖ puanı ile 6 dakika yürüme mesafesi arasında negatif yönlü kuvvetli (p = 0, 000 r =0, 778), CKİ puanı ile pozitif yönlü orta derece (p = 0, 02 r = 0, 518) korelasyon saptandı. 6 dakika yürüme mesafesi ile CKİ puanı arasında ise negatif yönlü zayıf derecede korelasyon bulundu. Sonuç: Çalışmamızda koroner arter hastalarındaki kinezyofobi düzeyinin fonksiyonel kapasite ve komorbiditelerle ilişkili olduğu, etkilenimlere göre hasta merkezli kardiyak yaklaşımların önemli olduğu ve öncelenmesi gerekliliği sonucuna varıldı.nezyofobi, koroner arter hastalığı, Tampa Kinezyofobi Kalp Ölçeği, kardiyak rehabilitasyon ABSTRACTKAYGUSUZ R. Assessment of the Relationship between Comorbidity And Functional Capacity with Kinesiophobia in Coronary Artery Disease. Marmara University, Institute of Health Science, Cardiopulmonary Physical Therapy and Rehabilitation Program, Master's Thesis, Istanbul, 2018 (Prof.S.Ufuk YURDALAN, PT, PhD).Purpose: The study aimed to assess the kinesiophobia in coronary artery disease; to investigate its relationship with functional capacity and comorbidities. Method and Material: The study included 34 patients diagnosed with coronary artery disease, aged between 18-65 years, and received treatment in the Ministry of Health Kartal Koşuyolu Highly Specialized Training and Research Hospital Cardiovascular Surgery Center during the period May 2017 - August 2017. The kinesiophobia levels of patients were assessed with Tampa Scale of Kinesiophobia for Heart (TSK-H); the functional capacities of patients were assessed with 6 Minute Walk Distance Test; the comorbidities were assessed with Charlson Comorbidity Index (CCI). Findings: There were 4(11, 8 %) women and 30(88, 2 %) men whose average age is 56, 76 ± 7, 21. The CCI scores of patients were found as averagely 3, 06 ± 1, 43. The mean score of TSK-H was 43, 12 ± 7. 99. The average 6 minute walk distance of patients was 463, 38 ± 88, 751 meters. It was determined TSK-H score had a strong negative correlation(p = 0, 000 r =0, 778) with 6 minute walk distance, but it had a moderate positive correlation (p = 0, 02 r = 0, 518) with CCI score. It was found there was a weak negative correlation between 6 minute walk distance and CCI score. Conclusion: It was concluded that the level of kinesiophobia was connected with functional capacity and comorbidities; patient-centered cardiac approaches were crucial and, they prioritized according to the influences. Key Words: Kinesophobia, coronary artery disease, Tampa Scale of Kinesiophobia for Heart, cardiac rehabilitation
Keywords: cardiac rehabilitation; Cardiology; Coronary artery disease; Diseases; Fizyoterapi; Hastalıklar; Heart; Kalp; kardiyak rehabilitasyon Kinesophobia; Kardiyoloji; Kinezyofobi; Koroner arter hastalığı; Physiotherapy; Rehabilitasyon; Rehabilitation; Tampa Kinezyofobi Kalp Ölçeği; Tampa Scale of Kinesiophobia for Heart