Katma Değer Vergisi’nde ihracat istisnası ve iade müessesesi - Tokaç, Gökhan (My University, 2007)
KATMA DEĞER VERGİSİ’NDE İHRACAT İSTİSNASI VE İADE MÜESSESESİ İhraç konusu teslime ait işlemlerde KDV’nin hesaplanmaması ve ihraç edilen mallarla ilgili olan yüklenilmiş KDV'lerin ihracatçıya iadesi gibi düzenlemelerin yapılması suretiyle ihraç konusu işlemin KDV’den tümüyle arındırılmasını yani tam istisna uygulamasını sağlayacak hükümlere KDV kanunumuzda yer verilmiştir. Zira ihracat işlemlerinin KDV’den istisna olması ve bu malların, uluslar arası pazarlarda rekabet şansının artması için vergi yükü taşımaması kaçınılmaz bir gerekliliktir. KDV’de ihracat istisnası ve iade müessesesi’nin ülkemizde işleyişi de, çalışmamızın konusunu oluşturmakta ve bu konudaki gerekliliğin ülkemizde nasıl yerine getirildiği üzerinde durulmaktadır. Sekiz bölümden oluşan çalışmamızda; KDV kanumuzda belirtilen “Mal ve Hizmet İhracatı, Türkiye’de İkamet Etmeyenlere Yapılan Mal Teslimleri ve İhraç Kaydıyla Teslimlerede İstisna” konuları açıklanmıştır. Çalışmamızın en önemli kısmını ise; istisnanın nasıl gerçekleştirileceğine ve iade tutarlarının nasıl hesaplanacağına dair usul ve esasların açıklandığı yedinci bölüm oluşturmaktadır. Bununla birlikte çalışmamızın son bölümünde istisnaya ilişkin bir örnek uygulamaya da yer verilmiştir. Export Exemption in V.A.T (Value-Added Tax) and Tax Rebates on Exports. In Turkish V.A.T. Law, there are provisions of Exemptions With Credit Implementation which means totally deduction of the subject of export transactions from V.A.T. In this frame there are regulations such as no calculation output VAT for transactions related to the exported goods of taxpayer, refundation of input VAT to exporters shown on invoices related to the exportation of goods exempted from the tax which cannot be deducted. The exemption for exportation is also an unavoidable requirement if these goods and services are not wanted to carry such a tax burden in today’s rising competitive international markets. Export Exemption on VAT and Tax Rebate Procedure in Turkey is the main subject of this study and how the necessities of told subject are being applied in Turkey is also focused on. The subjects of ‘ Goods and Services Exportation, Deliveries to Non-resident Real Persons and Finished Product Deliveries of Manufacturing Companies Destined for Exportation’ under the exportation exemption of VAT Law are explained in this study consisting 8 stages. The most important part is the seventh stage where the methods and the ways are explained including how exemptions will be realized and how the refund amounts will be accounted. Therewithal, a sample application of exemption is given in the last stage.
Keywords: Hukuk; İhracat_Vergilendirme; Katma Değer Vergisi (KDV); Mali Hukuk