SOSYAL MEDYA GAZETELERİ NASIL ETKİ L İ YOR? HABERLERİ N TWITTER'DA YAYILMASI ÜZERİ NE Bİ R ARAŞ TIRMA - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Sosyal medya, gazeteler açısından önemli bir mecra haline gelmiş tir. Haberin daha fazla okuyucuya ulaş ması, haber hakkında yapılan yorumların paylaş ılması açısından avantajlara sahiptir. Dijital bir ortam olması, modülerliğ i, otomasyona uygun olması sosyal medyanın gazeteler için haber yayılımı açısından uygun bir ortam olmasını sağ lamaktadır. Sosyal medyada veri miktarı çok fazladır. Bunların bir kısmı gazete haberleri ile ilgilidir. Bu verileri toplamak ve analiz ederek anlamlı enformasyona dönüş türmek zor bir görevdir. Bu amaçla kullanılan çeş itli yazılımların yanı sıra Twitterin arama fonksiyonu gibi basit araçlarla da veri toplamak mümkün olabilmektedir. Elle veri toplamaya çok uzak olmayan bir otomatikleş me sağ lanabilse de bu tür fonksiyonlarla ancak sınırlı miktarda veri toplanabilmektedir. Diğ er taraftan, bu tür fonksiyonların kullanılması kolaydır ve karmaş ık takip yazılımların nasıl çalış tığ ı konusunda bir fikir verir. Bu çalış mada, gazetelerin haber kategorilerinde yer alan haberlerin Twitterdaki dağ ılımlarına bakarak gazete haberlerinin tweet edilme oranları hesaplanmış tır. Gazete haberleri ile sosyal medya arasındaki haber yayılımı iliş kisi incelenmiş tir. Haber Web sitesinde çok yorum alan haberlerin sosyal medyada yayılımının daha yüksek olduğ u tespit edilmiş tir.

Social media has been an important outlet for newspapers. Social media have advantages in terms of reaching wider audience and sharing comments about news. Being a digital platform, modularity and automation make social media suitable for newspapers to disseminate their news. In social media there are very large amounts of data. Some of them are about news. To collect those data and analyze them to get meaningful information is a difficult task. Beside the software designed to be used for this purpose, it is possible to collect data with simple search tools like Twitter s search function. Although automation very similar to manual data gathering is possible, data gathering is limited with this function. On the other hand, it is easy to use such functions and gives an idea on how complicated monitoring software work. In this work, by looking at the dispersion of news from different sections of newspapers on Twitter, the tweeting ratio of news were calculated. The relation of dissemination of news between newspapers and social media was examined. It is found that the higher the comment ratio on newspaper Website, the higher the dissemination of news on Twitter.
HOW DO SOCIAL MEDIA AFFECT NEWSPAPERS? A RESEARCH ON DIFFUSION OF NEWS ON TWIITER
Keywords: İletişim; Film, Radyo, Televizyon