Mechanical probperties of styrene-Acrylonitrile - Solakoğlu, İlker (My University, 2008)
STYRENE-ACRYLONİTRİLE’ İN MEKANİK ÖZELLİKLERİ Polimerler günlük yaşamda elektrik yalıtımı, fren ve yiyecek kabı gibi çok esaslı ve farklı amaçlarda kullanıldılar. Bu tip malzemeler bazı özel kullanımlarda bariz avantajlar sunarlar ki geleneksel malzemelerin yerlerini kalıcı olarak almaktadırlar. Bu avantajlardan bazıları düşük yoğunluk, korozyon ve kimyasallara karşı direnç ve oldukça karmaşık şekillerin üretiminin yapılabilinmesidir. Polimerler birincil karbon-karbon bağlarıyla birbirine bağlı uzun zincir molekülleri barındıran malzemelerdir. Polimer ürünlerin gelişimleri ve dizaynında etkili malzeme sağlamak, vaktinden önce kopmalardan veya tolere edilemeyecek derecedeki deformasyonlardan kaçınmak için zorunluluktur. Bu polimer malzemelerin mekanik özelliklerini iyi anlamayı gerektirir. Bu çalışmada rasgele bağlara sahip amorf linear styrene ve acrylonitrilein kopolimerlerleşmesiyle oluşan Styrene-Acrylonitrile araştırılmıştır. Styrene-Acrylonitrile kopolimerleri saydamlık, mükemmel termal özellikler, iyi kimyasal direnç ve sertlik özelliklerine sahiptir. Bu kopolimerler aynı zamanda sertlikleri, boyutsal sabitlik ve yük taşıma kapasiteleri ile karekterize edilebilirler. Styrene-Acrylonitrile döküm üretim yöntemi kullanılarak üretilmesinin sonucu olarak yüksek moleküler ağırlığa sahiptir. Bu çalışmada, Akpolimer Şirketinden sağlanan Styrene-Acrylonitrile polimer numuneleri kullanılmıştır. Styrene-Acrylonitrile numuneleri DSC metoduyla analiz edilmiştir. Styrene-Acrylonitrile polimer malzemenin thermo*mekanik ve mekanik özellikleri araştırılmıştır. Bu çalışma gerilmenin ve sıcaklığın şekil değiştirme oranına etkisi üstsel bir fonksiyon olarak ifade edilmiştir. MECHANICAL PROPERTIES OF STYRENE-ACRYLONITRILE Polymers have for many years played essential but varied roles in everyday life: as electrical insulation, as tyres, and as packing for food. This class of materials offers obvious advantages in certain applications that they have permanently replaced conventional materials. Some of the advantages are; lower density, resistance to corrosion and chemicals, and ease of processing into fairly intricate shapes. Polymers are materials consisting of long chain molecules formed primarily by carbon-carbon bonds. During the development and design of polymer products it is necessary to ensure efficient material utilization, in order to avoid premature failure or an intolerable degree of deformation. This requires a good understanding of the mechanical behavior of the materials involved. In this study, Styrene-Acrylonitrile (SAN) is random, amorphous, linear copolymers produced by copolymerizing styrene and acrylonitrile is investigated. Styrene-Acrylonitrile copolymers possess transparency, excellent thermal properties, good chemical resistance, and hardness. They are also characterized by their rigidity, dimensional stability, and load bearing capability. Styrene-Acrylonitrile has a high molecular weight as a result of its production using casting method. In this work, Styrene-Acrylonitrile samples were supplied from a private company, Akpolimer Company, Istanbul. The Styrene-Acrylonitrile samples were analyzed at differential scanning calorimeter. The thermo-mechanical and mechanical properties of Styrene-Acrylonitrile materials were investigated. The steady-state strain rate dependence on temperature and stress level was formulated with the power law.
Keywords: Malzeme Bilimi; Polimerler