Abonelik sözleşmesinden doğan para alacaklarına özgü takip usulü - Soyhan, Emine Elif (My University, 2022)
7155 sayılı Kanun ile yeni bir ilamsız icra takip usulü düzenlenmiştir. Kanun’un amacı icra dairelerinin artan iş yükünü azaltmak, icra takiplerini daha ucuz, hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamaktır. Bu itibarla, UYAP Portal ile entegre çalışan Merkezi Takip Sistemi(MTS) oluşturulmuş ve icra takiplerinin haciz aşamasına kadarki sürecin buradan yürütülmesi kararlaştırılmıştır. Dolayısıyla bu Kanun kapsamına giren alacaklar için alacaklı vekili tarafından icra dairesine başvurulduğu takdirde icra müdürü talebi derhal reddetmelidir. 6502 sayılı TKHK ve diğer mevzuatlarda düzenlenen abonelik sözleşmeleri kapsamında, satıcı/ sağlayıcı tarafından tüketiciye sağlanan mal veya hizmetin faturalandırılmış bedelinin tahsili için alacaklı avukatı MTS üzerinden takip talebini doldurup, gerekli harç ve giderleri ödeyerek icra takibini başlatacaktır. Sistem tarafından otomatik olarak ödeme emri düzenlenip, borçlunun bulunduğu yerdeki ilgili PTT’ye bildirilecektir. İcra takibi MTS üzerinden tamamlanamadığı takdirde, takibe icra dairesinden devam edilecektir.

Associated with Law No. 7155, a new executive proceeding without a verdict has been regulated. The purpose of the Law is to reduce the increasing workload of enforcement offices and to ensure that exacutive proceedings are carried out more cheaply, quickly, and effectively. In this esteem, the Central Tracking System (MTS), which works integrated with the UYAP Portal, has been created and it has been decided to carry out the process of executive proceedings up to the foreclosure stage. Therefore, if the creditor's attorney applies to the debt enforcement office for the receivables within the scope of this Law, the executive director must immediately reject the request. Within the scope of the subscription agreements regulated in the TKHK numbered 6502 and other legislation, the creditor's lawyer will fill the follow-up request via MTS and start the executive proceedings by paying the necessary fees and expenses for the collection of the invoiced price of the goods or services provided to the consumer by the seller/ supplier. A payment order will be automatically issued by the system and notified to the relevant PTT at the location of the debtor. If the executive proceedings cannot be completed via MTS, the follow-up will be continued from the debt enforcement office
Keywords: Abone; Abonelik Sözleşmeleri; Civil law; Consumer; Electronic Proceeding; Elektronik Takip; Enforcement And Bankruptcy Law; Enforcement without Judgment; İcra Takibi; İcra ve İflas Hukuku Central Proceedings System; İlamsız İcra; Legal Proceeding; Medeni hukuk; Merkezi Takip Sistemi; Subscriber; Subscription Agreement; Tüketici