Re’fet Mehmed [1783-1813] divanı (inceleme-metin) - Tari, Benal (My University, 2011)
Bu çalışmaya konu olarak “Mehmet Re’fet Dîvânı” seçilmiştir. Bu eserin bulunan nüshası İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi’nde T.444 numarada kayıtlıdır. Mehmet Re’fet’in şiiri ve şairliği hakkında bilgi sunulan bu çalışmada çeviri yazı alfabesi kullanılmıştır. Çalışma 3 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde şairin hayatı ve edebî kişiliği hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde dîvân şekil, içerik, dil ve anlatım özellikleri açısından incelenmiştir. Çalışmanın esasını teşkil eden üçüncü kısım ise dîvânın çeviri yazı metninden oluşmaktadır. Her sayfanın sonunda şiirin hangi nüshada yer aldığı belirtilmiştir.

As the topic of this study, we have chosen Mehmet Re’fet’s Dîvân. The copy of this work is registered in the İstanbul University Central Library with the number T.444. İn our work which provide information about Mehmet Re’fet’s poetry and poesy, the system of transliteration writing has been used. Our work includes three parts. The first part of this thesis gives information about the literary personality and life of Mehmet Re’fet. İn the second part The Dîvân has been examined as a form and content. The third part, which is the main part of the thesis, contains a text with transcriptions of the Dîvân. İt has been indicated that which poem in which copy at the bottom of the each page.
Keywords: Divan Şiiri; Türk Dili