Küreselleşme sürecinde uluslararası mali krizler ve gelişmekte olan ülkeler - Odabaş, Sezgin (My University, 2009)
Yirminci yüzyılın son çeyreğinde, dünya ekonomileri çok hızlı bir küreselleşme sürecinin içine girmişlerdir. Özellikle gelişmekte olan ülkeler finansal liberalizasyonlarını sağlayarak hızla küresel ekonomiye entegre olmuşlardır. Bu süreçteki en önemli gelişme, dünya ekonomileri arasında mali küreselleşmenin sağlanması ve günümüzde sermaye hareketlerinin serbestleşmesidir. Nitekim, mali liberalizasyon gelişmekte olan ülkelerde sık sık mali krizlerin çıkmasına sebep olmuştur ve en çok bu krizleri yaşayan ülkeler, Yükselen Pazar ülkeleridir. Yaşanan bu mali krizlerin en temel özelliği uluslararası mali krizler olmalarıdır. Bu tez çalışmasında temel amaç, küreselleşme sürecinde uluslararası mali krizleri ve bu krizlerin gelişmekte olan ülkelere etkilerini incelemektir. Birinci bölümde finansal kriz ile ilgili teoriler incelenmekte, ikinci bölümde küreselleşme sürecinde gelişmekte olan ülkelerde yaşanan uluslararası mali krizler değerlendirilmekte ve son bölümde Küresel Ekonomik Kriz (Mortgage Krizi) ve Türkiye ele alınmaktadır.

Last quarter of the twentieth century, the world economies have experienced a rapid globalization process. Especially developing countries have provided their financial liberalizations to become a part of global world economy. The most important developments in this process are providing financial globalization between world economies and liberalization of capital movements at the present day. However, financial liberalization has often caused financial crises and the countries which are affected at most by the financial crises are the emerging market countries. The corner stone of these financial crises is that these crises are international financial crises. In this thesis paper, the basic purpose is to research international financial crises during globalization process and the effects of these crises to the developing countries. In the first chapter, the theories about financial crises are studied, in the second chapter, international financial crises during globalization process that affect developing countries are analysed and in the last chapter, Global Economic Crisis (Mortgage Crisis) and Turkey are discussed.
Keywords: Ekonomi; Gelişmekte Olan Ülkeler_Mali Krizler; Küreselleşme; Mali Krizler