İstanbul'un farklı habitatlarından toplanan öksürük otu (tussilago farfara l.) populasyonlarının genetik çeşitliliklerinin, ağır metal ve mineral besin element miktarlarının araştırılması - Tetik, Cansu (My University, 2019)
Bu çalışmada İstanbul’un farklı habitatlarından öksürük otu (Tussilago farfara L.)populasyonları toplanmıştır. Populasyonlardaki bireylerin çiçek ve yaprak kısımlarındakiağır metal ve mineral besin element miktarları İndüktif Eşleşmiş Plazma KütleSpektrometresi (ICP-MS) cihazı kullanılarak analiz edilmiştir. Populasyonların genetikçeşitlilik ilişkileri ISSR moleküler belirteçleri kullanılarak belirlenmiştir. Tıbbi olarakkullanılan bitkinin tüketim güvenilirliğini ve populasyonlar arası genetik çeşitliliğinibelirlemek amaçlanmıştır.Ağır metal ve mineral besin elementleri analizi için bitki kısımları nitrik asit ile yaş yakmaişlemi uygulanarak hazırlanmıştır. ICP-MS cihazı ile alüminyum (Al), antimon (Sb),arsenik (As), bakır (Cu), baryum (Ba), bor (B), çinko (Zn), demir (Fe), fosfor (P),kadmiyum (Cd), kalay (Sn), kalsiyum (Ca), kobalt (Co), krom (Cr), kurşun (Pb),magnezyum (Mg), manganez (Mn), mobilden (Mo), potasyum (K), selenyum (Se),sodyum (Na), stronsiyum (Sr), talyum (Tl), titanyum (Ti), uranyum (U), vanadyum (V)elementlerinin miktarları tespit edilmiştir. Genetik çeşitliliğin belirlenmesi için DNAizolasyonu CTAB metodu ile gerçekleştirilmiş, sonrasında standart moleküler yöntemleruygulanmıştır.Sonuçlara göre bitki kısımlarında en fazla biriken ağır metal ve mineral besin elementmiktarları (en düşük ve en yüksek); Ca için 3567,230-13950,329 mg/ kg, Cu için 6,169-43,167 μg/ kg, Fe için 14,011-1257,518 μg/ kg, K için 4029,041-12658,904 mg/ kg, Mgiçin 822,711-1116,504 mg/ kg, Mn için 6,206-26,244 μg/ kg, P için 467,564-2483,519μg/ kg, Pb için 0,279-8,155 μg/ kg ve Zn için 22,707-73,020 μg/ kg. Genetik çeşitliliksonuçlarına göre; polimorfik lokus sayısı 43 ve polimorfizm yüzdesi %63.24’tür.

In this study, coltsfoot (Tussilago farfara L.) populations were collected from differenthabitats of Istanbul. The amount of heavy metal and mineral nutrients in the flower andleaf parts of the individuals in the populations were analyzed using Inductively CoupledPlasma Mass Spectrometry (ICP-MS). Genetic diversity relationships of populationswere determined by using ISSR molecular markers. It is aimed to determine theconsumption reliability and genetic diversity among the populations of the plant usedmedicinally.For mineral element and heavy metal analysis, plant parts were prepared by wet digestionwith nitric acid process. The quantities of elements like aluminum (Al), antimony (Sb),arsenic (As), copper (Cu), barium (Ba), boron (B), zinc (Zn), iron (Fe), phosphorus (P),cadmium (Cd), tin (Sn), calcium (Ca), cobalt (Co), chromium (Cr), lead (Pb), magnesium(Mg), manganese (Mn), mobile (Mo), potassium (K), selenium (Se), sodium (Na),strontium (Sr), thallium (Tl), titanium (Ti), uranium (U), vanadium (V) were determinedby ICP-MS. For the determination of genetic diversity, DNA isolation was performed byCTAB method and then standard molecular methods were applied.According to the results, the most heavy metal and mineral nutrient amounts accumulatedin the plant parts (lowest and highest) are; 3567,230-13950,329 mg/ kg for Ca, 6,169-43,167 μg/ kg for Cu, 14,011-1257,518 μg/ kg for Fe, 4029,041-12658,904 mg/ kg for K,822,711-95 for Mg 1116,504 mg/ kg, 6,206-26,244 μg/ kg for Mn, 467,564-2483,519μg/ kg for P, 0.279-8,155 μg/ kg for Pb and 22,707-73,020 μg/ kg for Zn. According to theresults of genetic diversity; the number of polymorphic loci is 43 and the percentage ofpolymorphism is 63.24%.
Keywords: Ağır Metal; Genetic Diversity; Genetik Çeşitlilik; Heavy Metal; ISSR; ISSR Tussilago farfara L; Mineral Besin Elementleri; Mineral Nutrients; Tussilago farfara L