Kağıdın fiziksel özelliklerinin dijital baskı kalitesine etkisinin incelenmesi - Çetinkaya, İlker (My University, 2011)
KAĞIDIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİN DİJİTAL BASKI KALİTESİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Günümüzde etkinliğini arttıran dijital baskı sistemi ilk var olduğu yıllardadan bu yana teknolojiyle birlikte büyük adımlar atmış ve 1950 lerde gerçek anlamda sektöre girmiş son on yıldır da sektörde söz sahibi olmaya başlamıştır. Her baskı için doğru bir tercih olmasada değiştirilebilir data bilgisi az tirajlı işler gibi geleneksel baskı sistemlerinin sabit giderler den dolayı maliyet arttırdığı işlerde bir çözüm olarak görülmekte ve gelişim sürecine hızla devam etmektedir. Bu süreçte hızlı gelişim bazı noktalarda aksaklıklar yaratmıştır bu aksaklıkların nedeni teknolojinin yanında amaçsız rekabet, standart dışı kullanım olmuşsada bunlar kısa vadede etki göstermezken uzun vadede etkilerini gösterip sistemi aksatmıştır. Bunun yanında kağıtta baskı sistemi gözetmeksizin üretimin en önemli girdisi olmaya devam etmektedir, dijital baskıdada kağıt üzreindeki tercihler bir hayli önem kazanmıştır. Bu çalışma “Kağıdın Fiziksel Özelliklerinin Dijital Baskı Sistemine Etkilerinin İncelenmesi” Bu noktada gelişen teknolojinin getirileriyle var olan girdilerin buluşmasında ortaya çıkan aksaklıklardan biri olan kağıt seçimi, özellikleri açısından kağıdın incelenmesi ve bunun yeni teknolojiinin kalitesine etkileri incelenmiş bu seçimlere ışık tutulmak istenmiştir. Kağıdın fiziksel özellikleri başlıklar altında literatür olarak incelenmiş dijital baskı sistemi anlatılmıştır. Bunun yanında yapılan baskıda kullanılan kağıtların özellikleri ortaya konulmuş bu kağıtlara test baskılar yapılmıştır ve yapılan test baskı çalışmaları uygulanan skalalar ölçülmüş, yapılan ölçümlerden çıkan sonuçlar irdelenmiştir. Nokta kazanımları çizgi ve yazı kırıklıkları okunulabilirlilik gibi özellikler incelenmiş mikroskop ile çekilen görüntülerle bu veriler ortaya konmaya çalışılmıştır. Ayrıca renk açısından dijital baskı standartları bulunmadığından Ofset baskı (ISO 12647-2) standartlarına göre sklalar aracılığıyla ölçüm yapılmış veriler irdelenmiştir. Sonuçlar ortaya konularak tavsiyelerde bulunulmuştur.

Today, digital printing system to increase the effectiveness of years is the first since the technology has made great strides together in the 1950s and entered the real sector has started to have a say in the last ten years in the industry. Not as a preference for the right to change the data information of each print with a circulation of less than jobs because of fixed costs such as the cost of conventional printing systems are seen as a solution to increase the jobs and development process is continuing. In this process, these defects cause rapid development of technology has created disruptions at some point next pointless competition, these short-term impact on non-standard usage has happened was not a long-term effects of the disruption caused by showing the system. In addition, regardless of paper printing system of production continues to be the most important input, digital printing, the paper has gained importance on the preferences of a great deal. This activity Digital Printing System of Investigation of the Effects of Physical Properties of the paper, At this point, the resulting development of the technology brought by the existing deficiencies in meeting one of the inputs to the paper selection, review of the paper in terms of features and examined the effects of new technology, the quality of these elections was asked to be kept light. The physical properties of the paper is examined under the topics of digital printing system is described in the literature. In addition, the properties of printing paper used in printing the test was introduced in this paper, printing works and applied the test scales were measured and analyzed the results of the measurements. Dot gain features such as lines and text readability examined trends in this data has been evaluated in images taken with a microscope. Furthermore, there are no standards for color digital printing in offset printing (ISO 12647-2) aracılığıyla scales of measurement according to the data has been examined. The results have been made to put forth recommendations.
Keywords: Baskı Kalitesi; Kağıt Testleri; Matbaa Eğitimi