Doku'nuşlar' tekstil sergisi üzerinden tekstil sanatında mekan, malzeme, biçim ilişkisi - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Bu makale, iki ki şilik ortak bir çalı şmanın ürünü olan Dokunu şlar Tekstil Sergisinin ardından, yaratı süreci ve sergileme sırasında sorgulanan mekan- malzeme ve biçim birlikteli ğini tekstil sanatçısı yaklaş ımıyla ele alan bir değ erlendirmeye dayanmaktadır. Dokunu ş lar Tekstil Sergisi, iki tekstil sanatçısının tarihi bir mekan olan Nakkaş Sarnıcının heybetinden, ı şı ğından, gölgesinden, dokusundan ve hatta kokusundan ilham alarak mekan için bir şeyler tasarlamak fikrinden ortaya çıkmı ş tır. Bizans döneminde in şa edilmi ş olan 1400 yıllık tarihe sahip sarnıçta gerçekle ştirilen sergi, mekanın egemenli ğinde ve etkisinde malzeme, yüzey ve biçim oyunlarının sorgulandı ğı, geometrik formların içinde gizlenen organik detayları vurgulayan tekstilin ana malzemesi ve tamamlayıcı öğ eleri ile birlikte, doku ve yüzey arayı ş larının üç boyutlu tekstillere/tekstil heykellere dönü ş mesi sürecini anlatmaktadır. Serginin yaratı sürecinde, tekstil sanatının kendi içindeki olu şumları sorgulanırken aynı zamanda di ğer disiplinler ile ili şkisi üzerinden yenilik arayı şını sürdüren bir yöntem izlenmi ştir. Bu yöntemdeki temel yaklaş ım olan deneysellik ve rastlantısallık yaratı sürecinde merak, heyecan ve motivasyonu arttırırken bir yandan da çözülmesi gereken birçok sorunu beraberinde getirmi ştir. Süreç bu haliyle yaratıcı sorun çözme yöntemi ile yönetilmi ştir. Bu yakla şımla makalede, günümüzde tekstil sanatında mekan, malzeme ve biçim birlikteli ğinin sorunları ele alınarak, 21. yüzyıl sanatında üç boyutlu tekstillerin mekan algısındaki güçlü etkisi irdelenmektedir.

This paper is based on an evaluation of space-material and form association investigated during the creation process and exhibiting, from the perspective of Textile Artist, after the launch of Textural Touch Textile Exhibition which was a collaborative work created by two artists. Textural Touch Textile Exhibition is emerged from the idea of designing something through the inspiration of the grandeur of the Cistern Nak- kaş which is a historical place, of its light, shadow, texture and even of its smell. Realized in a cistern that was built during the Byzantine period and has a history of 1400 years, this exhibition with the inﬂuence of its space where plays of material, surface and form are questioned, with the essential material of textile and its complementary elements which emp - hasize organic details hidden inside geometric forms; relates the pursuits for texture and surface, the process of them transforming into three dimensional objects/textile sculptures. During creative process of the exhibition, while formations of textile art in itself are questioned, a method for sustaining the search of innova - tion on textile art's relationship with other disciplines is followed. Experimentalism and accidentalness which were the principal approaches of this method have increased curiosity, great interest and motivation but on the other hand has brought along many problems that need to be solved. The process in its own plight had been managed through creative problem solving methods. Through this approach, while current problems of space - material and form togetherness are being adressed in the paper, the powerful inﬂu - ence of three dimensional textiles in 21st century art in the perception of space is investigated .
The relations of space, material, form in textile art through the textural touch textile exhibition
Keywords: Sanat