Fizik öğretmenliğinde uygulanan öğretim yöntemlerinin analizi ve bilimsel sorgulamanın yeri - Çardak, Öznur (My University, 2004)
Eğitimdeki genel amaç öğrenmeyi ve öğretmeyi çağın ihtiyaç ve gereklerine uygun olarak geliştirmektir. Bugün eğitimin temel amacı öğrencinin kritik ve yaratıcı düşünme becerisi ile mantıklı fikir becerisini kazanmasını sağlamaktır. Sınıf içinde öğrenme-öğretme sürecinin etkili olabilmesi uygun yöntemin seçimiyle doğru orantılıdır. Bugün öğrencilerin öğrenme modellerinin farklılığının ve bir derste pek çok duyu organının kullanılması gerektiği kabul görmüş bir görüştür. Derslerde kullanılan duyu organının çeşitlenmesi de ancak derslerde kullanılan öğretim yöntemlerinin çeşitlenmesiyle mümkündür. Bu çalışmada amaç derslerdeki mevcut durumu ortaya koymaktır. Bunun için aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır: lFizik Öğretmenlerinin derslerde kullandıkları öğretim yöntemleri nelerdir? lÖğrencilerin derse katılımları oranı nedir? lÖğretmenlerin kullandıkları öğretim yöntemleri ile öğrencilerin derse katılımı arasında bir ilişki var mıdır? lÖğretmenlerin kullandıkları öğretim yöntemleri hangi etkenlere göre değişmektedir? Veri toplamak için 5 okuldan 22 öğretmenin 65 dersi gözlemlenmiştir. Ders sırasında gözlemciler tarafından 1 adet öğretim yöntemleri formu ve 1 adet de katılım katsayısı formu doldurulmuştur. Veriler non-parametrik istatistik teknikleri (Spearman Rho Sıra Farkları Korrelasyon Katsayısı, Mann-Whitney u Testi, Kruskal-Wallis Testi) ile değerlendirilmiştir. Değerlendirme sırasında elde edilen sonuçlara göre öğrencilerin derse katılımı %70'e bile ulaşmamaktadır. Derslerin büyük bir kısmı tahtaya ve deftere yazı yazmakla geçmektedir. Örnek soru çözmek, düz anlatım ve soru cevap en çok kullanılan yöntemlerdendir. Teknoloji kullanımı, deney yapma, örnek olay inceleme, problem çözme, tartışma, beyin fırtınası, dramatize etme, kavram haritası oluşturma, simülasyon, materyal kullanma ve grup çalışması gibi diğer öğretim yöntemleri ya hiç kullanılmamaktadır ya da çok nadir kullanılmaktadır. General goal of education is to improve learning and teaching according to the needs of century. The main aim of education is to have students to attain logical, critical, and creative thinking ability. Effectiveness of learning and teaching process depends on using suitable teaching methods in class. Learning models change from student to student and students have to use more than one of their senses while learning. Improving the number of senses that are used is only possible if variety of the teaching methods that are used in lesson increased. The aim of this study was to shed light on the current situation. For this purpose, answer to these questions were searched: lWhich methods do Physics Teachers use in their lessons? lWhat is the percentage of student participation to lessons? lIs there any relationship between the methods that are used by teachers and the student participation to lessons? lWhat affects the methods that the teachers use? Sample of this study was 22 teachers from 5 high schools. Researchers watched lessons and filled forms for each observation. Data were evaluated by using non-parametric statistics. Results of evaluations showed that the student participation percentage was less than 70%. Most of the time of lesson was spent for writing the subject on board and notebook. Solving example, lecturing and questioning were the most used methods. Other methods such as experiment, solving problem, discussion, brain storming, dramatization, concept map, simulations, team work were either not used or rarely used.
Keywords: Bilim; Eğitim; İlk öğretim; İlkokul konuları; Öğrenim ve Öğretim_Fizik; sağlık; teknoloji