The occurrence of Pomphorhynchus laevis (Acanthocephala) in cagereared rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) from Işıklı Spring, Çivril, Turkey - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Ağ kafeslerde yetiştirilen gökkuşağı alabalığı Oncorhynchus mykiss (Walbaum, 1792)'nda Pomphorhynchus laevis (Müller, 1776) varlığı ve balık kondüsyonu üzerindeki paraziter etki Işıklı Kaynağı'nda Temmuz ve Kasım 2014 süresinde çalışıldı. Toplam 221 O. mykiss örneği incelendi. P. laevis den başka üç diğer parazit türü; Trichodina sp., Ichthyophthirius multifiliis Fouquet, 1876 ve Diplostomum sp. da kaydedildi. P. laevis yaygınlık (%77.8), ortalama yoğunluk (6.74) ve ortalama çokluk (5.24) ile sayısal olarak baskın parazitti. Toplamda 1160 P. laevis örneği toplandı. P. laevis ortalama çokluğu, aylık devrelerde Temmuz'da her balıkta 2.5 parazit bireyinden Kasım'da 7.1'e yükseldi. P. laevis ortalama yoğunluğu, artan balık uzunluğu ile 5.0-6.9 cm lik boy sınıfında 1.5'den 25.0-26.9 cm lik boy sınıfında 18.4'e yükseldi. Sindirim kanalında P. laevis'in uzamsal dağılımında istatistik olarak belirgin bir eğilim olmamasına karşın (p ? 0.05) parazit tercihi pilorik çekaya (%47.9) yönelik olmuştur. Acanthocephalan parazitin larval dönemi (cystacanth), Gammarus obnixus Karaman and Pinkster, 1977' un vücut boşluğunda bulunmuştur. Fulton Kondisyon Faktörü değerleri (K), 0.84 ile 1.66 arasına yayılmıştır

Occurrence of Pomphorhynchus laevis (Müller, 1776) in cage-reared rainbow trout Oncorhynchus mykiss (Walbaum, 1792) and the effects of parasitism on the fish condition were studied between July and November 2014 in Işıklı Spring. A total of 221 O. mykiss specimens were examined. In addition to P. laevis, three other parasite species; Trichodina sp., Ichthyophthirius multifiliis Fouquet, 1876 and Diplostomum sp. were also recorded. P. laevis was numerically the predominant species with the highest prevalence (77.8%), mean intensity (6.74), and mean abundance (5.24). In total 1160 P. laevis specimens were collected. The mean abundance of P. laevis increased over a period of months from 2.5 individual parasites per fish in July to 7.1 in November. The mean intensity of P. laevis increased with increasing fish host length from 1.5 in the 5.0–6.9 cm length class to 18.4 in the 25.0–26.9 cm length class. Although there was no statistically significant bias in the spatial distribution of P. laevis within the gut (p ˃ 0.05), the parasite tended to prefer the pyloric caeca (47.9%). The larval stage (cystacanth) of the acanthocephalan parasite were obtained from the haemocoel of Gammarus obnixus Karaman and Pinkster, 1977. The value of Fulton’s condition factor (K) ranged from 0.84 to 1.66
Işıklı Kaynağı, Çivril’de ağ kafeslerde yetiştirilen gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)’nda Pomphorhynchus laevis (Acanthocephala) varlığı
Keywords: Biyoloji