Bazı hayvan türlerine ait (dana, sığır, koyun, keçi, eşek, domuz, tavuk, martı gibi) etlerin tanımlanması için analiz kiti üretimi - Albayrak, E. İclal Akşit (My University, 2002)
BAZI HAYVAN TÜRLERİNE AİT (DANA, SIĞIR, KOYUN, KEÇİ, EŞEK, DOMUZ, TAVUK, MARTI GİBİ) ETLERİN TANIMLANMASI İÇİN ANALİZ KİTİ ÜRETİMİ Bu tezdeki amacımız, çeşitli hayvan türlerine ait etlerin tanımlanmasıdır. Bu doğrultudaki hedeflerimiz birinci olarak çeşitli orijine sahip etlere karşı antikor içeren ekstrakt üretmek (dana antiserumu, keçi antiserumu, domuz antiserumu, kuzu antiserumu, tavuk antiserumu), ikinci olarak değişik etlerden hazırlanan ekstraktlar ile antijen-antikor kompleksini oluşturmak, son olarak da bu işlemi daha pratik bir yönteme dönüştürmekti. Bu amaçla, antiserum üretiminde iki yöntem kullanıldı; Birinci yöntemde IgG üretimi amaçlandı. Bu çalışmada önce fare kullanıldı. Ancak farelerden elde edilen kan miktarı oldukça düşük olduğu için çok fazla sayıda kullanılması gerekiyordu. Bu yüzden fare kullanımından vazgeçildi ve tavşan kullanılmaya başlandı. Ancak uygulanan yöntemlerle istenilen miktarda antikor üretilemedi. Bunun üzerine IgM molekülü üzerinde çalışılmaya karar verildi. IGM, IgG' ye göre daha kısa sürede üretildiği için sonuçlar da daha kısa zamanda alındı ve istenen antikor tavşanlarda üretildi. Antijen ekstraktlarının hazırlanması konusunda da iki farklı yöntem kullanıldı; birinci yöntemde etler ezilerek ekstrakt elde edildi. İkinci yöntemde de etler ezilmeden fizyolojik suda bekletildi ve antijenli ekstrakt üretilmiş oldu. Çalışmalarımızda daha çok ikinci yöntemle üretilen ekstrakt kullanıldı ve sonuç alındı. Antijen-antiserum kompleksinin gözlenmesi iki yöntemle yapıldı; Birinci yöntemde agar kullanıldı. Saf agar petri kabına döküldü, merkeze bir tane ve bunun etrafına eşit uzaklıkta kuyular açıldı. Ortaya antikor (ya da antijen) ekstraktı, etrafındaki deliklere de antijen (ya da antikor) ekstraktı konularak presipitan çizgilerinin oluşması beklendi. Belirli bir süre sonunda uygun antikor ile antijen arasında presipitan çizgi oluştuğu görüldü. İkinci ortamda ise uhlenhuth tüpleri kullanıldı. Bunda uhlenhuth tüplerine önce antijen ekstraktı konuldu, sonra pastör pipeti ile dibine manuel olarak hassas bir şekilde antiserum bırakıldı. Birbirine uygun iki sıvı arasında grimsi bir presipitan halka oluştuğu gözlendi. Yaptığımız bu çalışma sonunda oluşturulan kitin, değişik tür etlerin tahlilinde yardımcı olacağı kanaatindeyiz. TEMMUZ, 2002 E. İclâl AKŞİT (ALBAYRAK)

PRODUCTION OF A KIT TO DETERMINE THE ORIGINES OF MEAT BELONGING TO DIFFERENT ANIMALS (BOVINE, COW, SHEEP, GOAT, DONKEY, PIG, CHICKEN, SEAGULL) In this study, our aim is to define the species of meats. First of all extracts containing antibodies from different species are prepared like anti-bovine antiserum, anti-goat antiserum, anti-pig antiserum, anti-sheep antiserum, anti-chicken antiserum. Then antigen-antibody complex production is observed between these antiserum and related antigen containing extract. At the end this procedure is converted to an practical usage. In the production of antiserum, two ways are followed: In first way, IgG containing antiserum is produced. For this production, bulb_C type of mice are used. But the blood held from them are so little that we have to use rabbits instead of mice. But at the end of this study, IgG molecules cannot be produced. Then, IgM molecules tried to be produced. The time needed to produce IgM is shorter and procedure is more practice than the production of IgG, so IgM molecules containing antiserum is produced successfully. In the production of antigen extract, two ways are followed; by pounding and by not pounding. At the end of this study, antigen extracts are held. In third part, antigen-antibody complex is observed in two media: In first media, agar is used. Agar is prepared and put into petri dishes. Then wells are opened in the agar; one at the center and the others being around the center. Antiserum (or antigen extract) is put into he center well and antigen extract (or antiserum) is put into the around wells. After a certain time, antigen extract and antiserum are diffused into agar and when they come into contact, precipitation line is observed between homologue antigen and antiserum. In second media, uhlenhuth tubes are used. Into these tubes, first antigen extract is put. Then antiserum is injected into the deep of uhlenhuth tubes. After waiting a certain time, precipitation disk is observed between homologue antigen and antiserum. We hope that the kit produced at the end of our study will be used in identification of origins of meat which belongs to different species. TEMMUZ, 2002 E. İclâl AKŞİT (ALBAYRAK)
Keywords: Biyoloji