Bireysel ve takım sporunda temel eğitime katılan 8-10 yaş çocuklarda fiziksel ve biomotor özelliklerinin karşılaştırılması - Aladağ, Dilan (My University, 2019)
Bireysel ve Takım Sporlarında Temel Eğitime Katılan 8-10 Yaş ÇocuklardaFiziksel ve Biomotor Özelliklerin KarşılaştırılmasıGİRİŞ: Bu çalışmanın amacı; bireysel ve takım sporlarında temel eğitime katılan 8-10 yaşçocuklarda fiziksel ve biomotor özellikler ile bazı performans özellikleri arasındaki ilişkininortaya konmasıdır. Bu sebeple, bu araştırmanın, bu çocukların fiziksel gelişimleri ile ilgiliolarak bireysel mi takım sporlarının daha etkili olabileceği hem antrenörlere hem de velilereyardımcı olabilmesi amaçlanmaktadır. Araştırmaya kış spor okuluna katılan 60 kız ve erkekçocuk katılmıştır. Çalışmaya kapsamındaki çocuklar 8 hafta boyunca haftada 2 gün 30 dakikacimnastik, voleybol ve basketbol faaliyetlerine katılacaklardır. Çalışmanın deseni bireysel vetakım sporu yapan çocuklara ön test-son test yapılmıştır. Belirtilen çocuklar hafta sonu sporokuluna gitmekte ve hafta içi başka spor faaliyetlerine katılmamaktadır.BULGULAR: Çalışma sonuçlarına göre bireysel spor yapan çocukların takım sporu yapançocuklara göre biomotor özelliklerinde(esneklik, denge, bacak kuvveti, el-göz koordinasyonu,genel koordinasyon ve karın kuvveti) daha çok gelişim sağladığı görülmüştür. İstatikselaçıdan bakıldığında da yüksek düzeyde anlamlı farklılık bulunmuştur ( p=,00 <00,5). Takımsporu temel eğitimine katılan çocuklarda ise sadece koordinasyon ve abdominal kuvvetteistatiksel açıdan farklılık çıkmıştır (p<00,5).TARTIŞMA VE SONUÇ: Sunulan çalışmada sonuç olarak bireysel spor yapan çocuklarıntakım sporu ile uğraşan çocuklara göre temel eğitim antrenmanlarında uyguladıklarıçalışmalar esneklik, kuvvet, denge ve koordinasyon özelliklerinin gelişimini daha fazlasağlamıştır. Ve bu gelişim istatiksel açıdan da anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Bu yaş grubundabüyüme yavaş olarak bilinse de, çocuk, spor performansın da ve oyunlarda daha olgun düzeyeulaşır ve her beceriyi daha hızla öğrenir. Ayrıca bireysel sporlarla uğraşan birey takımsporcusuna göre kendini aşma becerisi, azmi, özgüven kazanma arzusu ve iradesi ile daha çokçalışma hırsı vardır. Bu bağlamda bireysel spor yapan çocukların gelişimlerinin nedeni olarakdaha hızlı öğrenebilme yeteneği ve daha çok çalışma azminin önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Comparison of Physical and Biomotor Characteristics in 8-10 Years Old ChildrenParticipating in Basic Education in Individual and Team SportsINTRODUCTION: The aim of this study; The aim of this study is to reveal the relationshipbetween physical and biomotor characteristics and some performance characteristics of 8-10years old children who participated in basic education in individual and team sports. For thisreason, it is aimed that this research can help both coaches and parents in which individualteam sports can be more effective in relation to the physical development of these children. 60girls and boys participated in the winter sports school. Children included in the study willparticipate in gymnastics, volleyball and basketball activities for 30 minutes 2 days a week for8 weeks. The pre-test and post- test were applied to the children doing individual and teamsports. These children attend the sports school at the weekend and do not participate in othersports activities during the weekRESULTS: According to the results of the study, it was observed that the children doingindividual sports had more improvement in their biomotor characteristics (flexibility, balance,leg strength, hand-eye coordination, general coordination and abdominal strength) than thechildren doing team sport. A statistically significant difference was also found from thestatistical point of view (p =, 00 <00.5). There was a statistically significant difference only incoordination and abdominal strength among children participating in team sport basic training(p <00.5).DISCUSSION AND CONCLUSION: In the present study, as a result, the studies performedby individual sports children in basic education trainings compared to children engaged inteam sports provided more development of flexibility, strength, balance and coordinationcharacteristics. And this development was also statistically significant (p <0.05). Althoughgrowth in this age group is known to be slow, the child reaches a more mature level in sportsperformance and games and learns each skill more quickly. In addition, the individual teamathletes who deal with individual sports have the ability to transcend, self-determination, thedesire to gain self-confidence and the will to work more. In this context, we can say that theability to learn faster and the determination to work more is important as the reason for thedevelopment of individual sports children.
Keywords: basketball; basketbol Biomotor features; Biomotor özellikler; cimnastik; gymnastics; Öğrenim ve öğretim; Spor; Sports; Study and teaching; voleybol; volleyball