Toplumsal cinsiyet ve kitle kültürü - Bal, Semiha (My University, 2015)
TOPLUMSAL CİNSİYET VE KİTLE KÜLTÜRÜ Bu çalışma ile toplumsal cinsiyet çalışmaları ve kitle kültürü çalışmaları arasında iktidar olgusu odağında bir bağ kurmak hedeflenmiştir. Kitle kültürü, toplumsal cinsiyetin inşasında, temel üretici mekanizmalardan biri olarak ele alınmıştır. Kitle kültürü etkileriyle, toplumsal anlamda cinsiyetlendirilmek ve bu süreçte edilgenleştirilmek durumu, iktidar ekseninde incelenmiştir. R.W. Connell’in toplumsal cinsiyet ve iktidar ilişkilerini işleyen ve Judith Butler’ın toplumsal cinsiyetin performatif yapısını ortaya koyduğu kuramsal çalışmaları, bu tez çalışmasının kuramsal zeminini oluşturmaktadır. Kitle kültürünün, toplumsal cinsiyetin performatif üretiminin açık bir tesisi konumunda bulunması ve iktidarı besleyen yapısı, bu ana metinlerin kitle kültürü metinleri ile sentezlenmesi yoluyla ortaya konulmuştur. Kimlik, iktidar, cinsel politika, beden, yapı, kültür endüstrisi gibi kavramlarla örülü olan tez çalışması, kuramları ilişkilendirme yoluyla, kültürel normatif söylemler ve kitle kültürü görünümleri arasında bağlar kurmuştur. Bu çalışmada, toplumsal cinsiyet ilişkilerinde iktidar olgusunu sorgulayarak yola çıkılmış, kitle kültürünün evrensel boyutta endüstrileşmesi ve bu durumun toplumsal yaşama yansıyan sonuçları ele alınmış, devamında kitle kültürünün ve toplumsal cinsiyetin kesişme noktaları yine iktidar mefhumu odağında ortaya konulmuştur.

This study aimed to establish a link between gender and mass culture studies in terms of power notion. Mass communication is considered as one of the main manufacturing mechanisms in the formation of gender. Gendered socially and passivation in this process due to mass culture impact is examined in the context of power. R. W. Connell’s study which deals with gender power relations and Judith Butler's theoretical study which reveals the performative nature of gender, constitute the theoretical background of the thesis. By the synthesis of these main studies with mass culture studies, it has been demonstrated that mass culture is an open facility of the performative production of gender and it has a structure that feeds the power. The thesis, which includes concepts such as identity, power, sexual politics, body, constitution and culture industry, has established links between cultural normative discourses and mass culture discourses by associating theory. In this study, which is originated from questioning the phenomenon of power in gender relations, examines the industrialization of the universal dimension of mass culture and the results of its impact on social life, the intersection of mass culture and gender is introduced again in terms of power.
Keywords: Cinsiyet rolü; Kültürel ilişkiler; Sosyal değişim