Tırnakçızâde Mehmed Sa'îd Zîver Bey Dîvânı (inceleme-metin) - Edebali, Zeynep (My University, 2023)
Bu çalışmada, İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’nde NEKTY01242 numarada kayıtlı bulunan XIX. yüzyıl divan şairlerinden Tırnakçızâde Mehmed Sa’îd Zîver Dîvânı’nın transkripsiyonlu metni ortaya konulmuş ve üzerine inceleme yapılmıştır. Zîver Bey’in en önemli eserlerinden olan divanı, farklı nazım şekillerinden müteşekkil olup 33 varaktan ibarettir. Bu çalışmada, Zîver Dîvânı’nın incelenmesi ve transkripsiyonlu metninin ortaya konmasının yanı sıra Tırnakçızâde Mehmed Sa’id Zîver’in Türk şiirindeki yerine, kısaca hayatının anlatılmasına ve edebi eserlerine değinilmiştir. Tırnakçızâde Mehmed Sa’id Zîver Dîvânı’nın seçilmesinin amacı ise daha önce üzerinde etraflıca bir çalışma yapılmamış olan bu divanın, edebiyat dünyasına kazandırılıp gün yüzüne çıkarılmasıdır. Tırnakçızade Mehmed Sa’îd Zîver Bey, döneminde birçok tarihî mekânın yapımına ve havadislerin vuku buluşuna şahit olmuş ve bu hadiselere tarih düşmüştür. Bu çalışmanın akabinde Tırnakçızâde Zîver Bey’in Dîvân’ı hem edebiyat dünyasının geçmişine ışık tutmaya katkı sağlayacak hem de bir sonraki çalışmalara kaynak ve destek olacaktır.

This study will focus on transcribing and analysing the Divan of a 19th Century Ottomon poet, Tırnakçızâde Mehmed Sa'îd Zîver. His Divan can be found in Istanbul University's Rare Books Library Collection catalogued under the call number NEKTY01242. Divan is one of Ziver Bey's most important works, consisting of 33 pages with poems written in various verse styles. This thesis will also focus on Tırnakçızâde Mehmed Sa'id Zîver's biography, his works and his place in the history of Turkish poetry. This thesis aims to highlight Mehmed Sa'id Zîver's contributions to litrature through a study of his Divan, a book that has not been studied in detail before. Tırnakçızade Zîver Bey commemorated many historical events and architectural works through his chronogram poems. This analysis of the divan will not only contribute to existing studies which shed light on the history of Turkish poetry but also will be a source for other future researches.
Keywords: 19. yy; 19th century; 19th Century Ottoman Poets; Ancient Turkish literature; Divan; Dîvân; Eski Türk edebiyatı; Poets, Turkish; Şairler, Türk; XIX; Yüzyıl Osmanlı şairleri Zîver; Zîver