Basına göre Türk gençliğinin düşünce yapısı (1960-1970) - Battal, Ömür (My University, 2014)
Basına Göre Türk Gençliğinin Düşünce Yapısı (1960-1970) İkinci Meşrutiyet’ten günümüze dek gençlik, Türk siyasi tarihi açısından önemli bir konuma sahiptir. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde farklı düşünce akımlarının ülke topraklarına girmesi ile gençliğin düşünce yapısı değişime uğramaya başlamıştır. Bu değişim Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile devam etmiş ve Mustafa Kemal Atatürk cumhuriyeti gençlere emanet etmiştir. Gençlik, bu emanet duygusu ile yönetimde söz sahibi olmak, ülkenin gidişatı hakkında fikir yürütmek istemiştir. Bu durum da en doğal hakları olmuş ve bu haklarını sonuna kadar kullanmaya çalışmışlardır. Bu noktada gençlik, temelde aynı düşünceyi savunmuş olsa da, düşüncelerini hayata geçirirken farklı ideolojiler, farklı yöntemler benimsemişlerdir. 1960-1970 döneminde de bu farklı ideolojiler ve farklı yöntemler gençlik hareketlerine yol açmış, Türk siyasi tarihinde önemli bir dönem olarak kayda geçmiştir. Çalışmada incelenen nokta ise 1960-1970 dönemi öncesinde aynı düşünce için bir araya gelen gençliğin 1960-1970 arasındaki dönemde neden farklı ideolojilere ve farklı yöntemlere yöneldikleridir. Uluslararası konjonktür ve Türkiye’nin iç konjonktürü bu ayrışmalar açısından önemlidir çünkü gençliğin düşünce yapısının bu olgulardan etkilendiği tespit edilmiştir. Bu sebeple hem düşüncelerin tarihsel gelişimi hem de dış ve iç konjonktür incelenmiş, ardından basından yararlanarak gençliğin düşünce yapısı incelenmeye çalışılmıştır. Anahtar Kavramlar: Gençlik Hareketleri, Siyasi İdeoloji, Sol Akımlar, Sağ Akımlar.

The Mentality of Turkish Youth According to Press Since Second Constitutional Monarchy, the youth had an important position in Turkish Political History. In the final period of Ottoman Empire, the mentality of youth started to change with different movement of thoughts that have began to be effective in domestic territory. This new era had continued with establishment of Turkish Republic and Mustafa Kemal Atatürk had relied on the Turkish youth to sustain the republic. The youth had wanted to have a voice in administration and be effective in defining direction which country shall be aimed with this feeling of trust. This situation had been the natural right and the youth had tried to use this right till the end. At this point, although the youth had defended the same idea, they had adopted different ideologies and methods when they put in effect their ideas. Those different ideologies and methods had caused movements of youth in the period of 1960-1970, this been recorded with high importance into the Turkish Political History. The point that was observed in the study is, how come that the youth that shared the same idea the time before 60’s – 70’s, had been aimed to different ideologies and methods between 60’s – 70’s. The international conjoncture and internal conjoncture of Turkey had been crucial in regard of this disputes, because it has been detected that the mentality of youth has been effected through this facts. Through this reason, the historical development of thoughts as well as the external and internal conjoncture has been researched, then after the mentality of youth has been tried to be researched by hepl of press. Key Words: Mouvements of Youth, Political Ideologies, Left Current, Right Current.
Keywords: Basın; Düşünce; Gençlik; Türkiye