“Cerebral Palsy”li çocuğu olan annelerin çocul yetiştirme tutumlarının değerlendirilmesi - Ergün, Süheyla (My University, 2003)
1.ÖZET Bu çalışma, Metin Sabancı Spastik Çocuklar, Gençler Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, fizyoterapi ve eğitim programlarına Cerebral Palsy'li çocuklarını getiren annelerin çocuk yetiştirme tutumlarını değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı olarak Eylül- Kasım 2002 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini ve örneklemini, Metin Sabancı Spastik Çocuklar, Gençler Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, haftalık fizyoterapi ve eğitim programlarına Cerebral Palsy'li çocuklarını getiren 146 anne oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından literatür bilgisine dayalı olarak geliştirilen ve uzman görüşüne sunulan, Cerebral Palsy'li çocuğun annesinin demografik özelliklerini, çocuk yetiştirmede ona engel ve destek olabilecek faktörleri belirlemek amacıyla 25 sorudan oluşan Bilgi Formu ve E. S. Schaefer ve R. Q. Bell tarafından geliştirilen, Türkçe'ye uyarlanması ve geçerlilik- güvenirlik çalışması ise Güney Le Comple, Ayhan Le Comple ve Serap Özer tarafından 1978 yılında yapılan, Uluğ ve ark.'nın kullandığı, 30 madde ve 5 altboyuttan oluşan Aile Hayatı Ve Çocuk Yetiştirme Tutumu Ölçeği (Parental Attitude Research Instrument, PARI) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirmesinde bilgisayardan yararlanılarak, Student's t testi, varyans analizi (ANOVA), Kruskal-Wallis one-way ANOVA ve Bonferroni testi teknikleri kullanılmıştır. Sonuç olarak; annelerin aldığı puanlar arkadaşlık, eşitlik, paylaşma boyutunda (AEPB) en yüksekken, bunu sırayla aşırı kontrollü anne boyutu (AKAB), karı-koca geçimsizliğinin çocuk yetiştirme rolünü destekleme boyutu (KKGB), baskı ve disiplin boyutu (BDB) takip etmektedir. En düşük puanlar ev kadınlığı rolünü reddetme boyutunda (EKRRB) alınmıştır. Annelerin öğrenim durumu, annelerin çocukların yetiştirilmesi ve bakımında eşinden destek alma durumu, annelerin çocukların yetiştirilmesi ve bakımı ile ilgili eşi ile arasında sorun yaşama durumu ve annelerin çocuk yetiştirme hakkındaki bilgilerini edindikleri kaynak ile PARİ'nin alt boyutları arasında anlamlı farklılıklar saptanmıştır. 2.

THE EVALVATION OF THE PATTERNAL ATTITUDES OF THE MOTHERS OF THE CHİLDREN WITH CEREBRAL PALSY . This descriptive study about the parental attitudes of mothers who brought their children with Cerebral Palsy to Metin Sabancı Spastic Children and Young Education and Rehabilitation Center physioterphy and education programs has been carried out between September and Nevember 2002. The medium of the study was 146 mothers who brought their children with Cerebral Palsy to Metin Sabancı Spastic Children and Young Education and Rehabilitation Center weeking physioteraphy and education programs. For data collection, the questionnaire form which was prepared by the researcher with the information of previous studies and which consisted of 25 questions about the demographic specifications of the mothers of the children with Cerebral Palsy, and about the factors inhibing or supporting their parental attitudes and Parental Attitude Research Instrument (PARI) which was constituted by E. S. Schafer and revised by the reliability and validty study of Güney Le Comple, Ayhan Le Comple and Serap Özer in 1978, and used by Uluğ and et al were used consisting of 30 parameters and 5 subdivisions. For comparison of the data, with the aid of computer, student's t-test, ANOVA (analysis of variance), Kruskal-Wallis one-way ANOVA and bonferroni test were used. As a result, the mothers got the highest scores in friendship, equality and sharing conditions; followed by, in the order over-controlling mother condition, the condition of marriage problems supporting the parental attitude role, the condition of pressure and discipline. The lowest scores were abtained in the condition of the rejection of being a housewife. There were statistically significant variations between mother's states of education , the condition of the husbands support in parental attitude, the condition of the mothers experiencing problems with their husbands in parental attitude and childcare issues and the source that mothers get information about the parental attitude, and the s
Keywords: Hemşirelik; Psikiyatri Hemşireliği