Avrupa Birliği üyeliğinde bazı üye ülkelerin üyelik öncesi ve sonrası ekonomik durumları ve Türkiye ekonomisiyle karşılaştırılması - Akın, Elif (My University, 2004)
Tezin temel amacı, Avrupa Birliğinin seçilmiş üye ülkelerinin , temel makroekonomik göstergeleri ve ekonomik performanslarının Avrupa Birliği'ne katılımla birlikte nasıl değiştiğini incelemektir. Öncelikle, Avrupa Birliği'nin kurulumu, dönüşümü ve birliğin, üye ve üye olmayan ülkeler için , ekonomik siyasi ve sosyal politikaları incelenmiştir. Daha sonra, seçilmiş ülkeler olan Yunanistan, İspanya, Portekiz ve Avusturya 'nın ekonomik, siyasi ve sosyal yapıları ve politikalarının dönüşümü ve adaptasyonu ve temel makro ekonomik göstergeleri, üye olunan ve olunmayan dönemler için incelenmiştir. Bu ülkelerin, GSMH, enflasyon, işsizlik, dış ticaret gibi temel ekonomik göstergelerinin daha iyi olup olmayacağının, seçilmiş üye ülkelerin ekonomi politikalarının Avrupa Birliği ile uyumuna, içsel ve dışsal ekonomik konjonktüre ve hükümetlerin ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarına bağlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne entegrasyonu ile elde edeceği fayda ve maliyetler, ulusal sürdürülebilir hukuki, sosyal, siyasi ve iktisadi politikalara özellikle sanayi ve teknolojik rekabet politikalarına bağlı olacaktır. Main aim of the thesis is to study how the main macroeconomic indicators and economic performances of selected member countries of the European Union were affected by joining European Union. First of all, the foundation and transformation of European Union and its economic, political and social policies for members and nonmember countries were analyzed. Then the transformation and adaptation of economic, social and political structures, policies and main macroeconomic indicators of selected countries, Greece, Spain, Portugal and Austria were studied both era of being member and not being member. It is concluded that whether the selected macroeconomic indicators such as GNP, Inflation, Unemployment, Foreign Trade etc. of these countries would be better off or not depend on the conditions such as harmonization of the economic policies of selected countries with European Union and the internal and external economic conjuncture, economic, political and social success of governments. Turkey's benefits and costs obtained from European Union Integration depend on national sustainable legal, social, political and economic policies especially industrial and technological competition policies.
Keywords: Avrupa Birliği_Türkiye; Ekonomi_Türkiye