Bireysel emeklilik pazarı ve şirket stratejileri - Horoz, Umut (My University, 2006)
BİREYSEL EMEKLİLİK PAZARI VE ŞİRKET STRATEJİLERİ Toplumların demografik yapısının, bireylerin tercih ve beklentilerinin değişmesiyle birlikte sosyal güvenlik sistemlerinde bozulmalar yaşanmış, sistem bireylerin beklentilerini karşılayamaz hale gelmiş ve dünyanın bir çok ülkesinde reformlar ve yapısal değişimler yaşamıştır. Bu süreçte sosyal güvenlik sistemlerindeki sorunlara çözüm olarak fonlama yöntemiyle çalışan özel emeklilik sistemleri sunulmuştur. Ülkemizde de bireysel emeklilik sistemi adıyla faaliyet göstermeye başlayan özel emeklilik sistemi gönüllülük esasıyla çalışmaktadır. Sistemin gönüllülük esasıyla çalışmasının yarattığı etki gerek katılımcıların özellikleri, gerekse şirketlerin katılımcılara ulaşmakta kullandıkları satış kanallarının özellikleri incelendiğinde açıkça görülmektedir; şirketler katılımcılara yüksek maliyetli olmasına rağmen bireysel direkt satış kanalıyla ulaşmaktadırlar ve satış kadrolarını gelişmiş bölgelerde yapılandırmışlardır. Bu nedenlerle bireysel emeklilik sistemine katılım maliyetli olmakta ve toplumun tüm kesimlerine yayılamamaktadır, bu da sistemin gelecek performansını ve yaratacağı faydaları negatif etkilemektedir. PRIVATE PENSION MARKET AND COMPANY STRATEGIES Changing demographic structures of society, expectations and choices of individuals lead to deformation of social security systems. System could not meet individuals expectations and that lead many countries around the world to structural reforms. in the process of reforms private pensions system which works with funding method was offered as a solution to the problems within the social security systems. In our country private pension system which works with voluntary principle is acting under the name of individual pensions. When characteristics of participants and also the channels that been used by the companies to reach participants examined the effect of voluntary principal to the system is evident. Despite the high cost, companies reach participants through individual direct selling channels, and companies structured their personnel around established areas. For all these reasons participation to the individual pensions system is costly and cannot expand to all parts of society, and that effects systems future performance and benefits negatively.
Keywords: Bireysel Emeklilik Pazarı; Bireysel Emeklilik Şirketleri; Yatırımlar