An analysıs on the relatıonshıp bewteen organızatıonal clımate and employee retentıon:evıdence from the Gambıa - Jallow, Ajı Saınabou (My University, 2017)
ÖRGÜTSEL İKLİMİN VE ÇALIŞANI ELDE TUTMA İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİRARAŞTİRMA: GAMBİYA ÖRNEĞİ Gambiya’da bulunan (kamu ve özel sektör) kurumlar; yetenekli bireyleri işe alma eğiliminde olmalarına rağmen, bu bireyleri organizasyon içerisinde tutma konusunda çok az çaba sarf etmektedir. Kurum içerisindeki uygulamaların, çalışanların işten ayrılma niyetlerinin altında yatan nedenlerden biri olması muhtemeldir. Bu nitel çalışma; örgüt ikliminin çalışanların elde tutulması üzerine etkisini ve işe cezbolmanın Gambiya’da bulunan kamu ve özel sektör işletmelerindeki bu ilişkiye nasıl aracılık edeceğini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma sorularını yanıtlamak ve araştırma hipotezlerini test etmek için, deneysel ve ilişkisel araştırma tasarımı temel alınarak anket yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen verilere faktör analizi, korelasyon ve regresyon analizi uygulanmıştır. Basit doğrusal regresyon analizi sonuçları; örgüt iklimi boyutları (katılım ve ilişki boyutu) ve çalışan elde tutma boyutları ( işte kalma niyeti ve işten ayrılma niyeti) arasında anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Hiyerarşik regresyon analizi sonuçlarına göre; işe cezbolmanın aracı rolü olduğu belirlenmiştir. İşe cezbolma boyutlarından kendini işe adama ve yoğunlaşma; örgüt iklimi ve işte kalma niyeti ilişkisinde pozitif aracılık etkisine sahipken; örgüt iklimi ve işten ayrılma niyeti ilişkisinde negatif aracılık etkisine sahip olduğu ortaya konmuştur. Araştırma bulguları; çalışanları organizasyon içerisinde tutmak ve örgütsel etkinliği arttırmak için uygun ve doğru örgütsel faaliyetlere sahip olmanın önemini ortaya koymuştur. Bu araştırma; araştırmacının bilgisi dahilinde Gambiya’da örgüt iklimi ve çalışanların elde tutulması arasındaki ilişkiyi inceleyen ilk çalışmadır. Araştırma; çalışanları anlama, örgütsel başarıya ulaşma ve çalışanları elde tutma noktasında örgüt iklimi ve çalışan tutkunluğunun ne kadar önemli olduğunun şirket yöneticileri ve hükümet yetkilileri tarafından anlaşılmasına ışık tutmuştur. Bu bağlamda; çalışmanın, örgüt iklimi ve işe cezbolma literatürüne katkı sağlaması beklenmektedir. cezbolma, Elde tutulması

AN ANALYSIS ON THE RELATIONSHIP BETWEEN ORGANIZATIONAL CLIMATE AND EMPLOYEE RETENTION: EVIDENCE FROM THE GAMBIA Gambia Institutions (Public and Private) have the tendency of attracting highly skilled individuals but do little to keep them. Organizational practices might be a reason behind employee’s intention to leave. The quantitative study seeks to examine the influence of organizational climate on employee retention and how employee engagement mediates this relationship in The Gambia Public and Private sector organizations. A quantitative survey based experimental, correlational research design was used to answer the research questions and test the hypothesis. Factor analysis, correlational and regression analysis was conducted. The results from the simple regression showed a significant relationship to exist between organizational climate factors (participation and relations) and employee retention factors (intention to stay and intention to leave). The hierarchical regressions showed the mediating effect of employee engagement. It further revealed that employee engagement variables dedication and absorption positively mediates the relationship between organizational climate and intention to stay and negatively mediates the relationship between organizational climate and intention to leave. The findings of the research revealed the importance of having good organizational practices in order to retain employees and boost organizational effectiveness. To the knowledge of the author, the research was the first to explore the relationship between organizational climate and employee retention on The Gambia. It would provide policy makers and leaders an understanding of their employees and how organizational climate and employee engagement are crucial factors in retaining employees and driving organizational success. It will further add to the wealth of existing literature on organizational climate and retention. Organizational Climate, Employee Engagement, Employee Retention
Keywords: Elde tutulması Organizational Climate; Employee Engagement; Employee Retention; Gambiya; Işe cezbolma; İşletme; Örgüt iklimi; Örgüt ikliminin; Yönetim