Karbon nanoliflere yüklenmiş doksorubisin / vitamin d / rutin kombinasyonunun meme kanseri hücreleri üzerindeki antiproliferatif ve apoptotik etkilerinin in vitro araştırılması - Gürboğa, Merve (My University, 2022)
Amaç : Bu çalışmada, fizikokimyasal özellikleri ve fonksiyonelleştirilebilir olmaları ile kanser tedavisi açısından umut vadeden karbon nanolifler, antioksidanlarca zengin ve kemoterapinin olumsuz etkilerini azalttığı bilinen rutin polifenolik bileşiği ile modifiye edilmiştir. Rutin ile modifiye edilmiş karbon nanolifler, doksorubisin gibi klinikte sıklıkla kullanılan bir kanser ilacı ve kanser hücrelerinde proliferasyon ve apoptoz gibi önemli süreçlerde rol aldığı gösterilen vitamin D ile kombine edilmiştir. Yüksek biyouyumluluk ve çevreci bir yaklaşım sunan aerojel matrisler kullanılarak geliştirdiğimiz karbon bazlı nanosistem ile meme kanseri hücreleri üzerindeki antiproliferatif ve apoptotik etkinin ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Gereç ve yöntem: Hazırlanan karbon bazlı nanosistemlerin meme kanseri hücre hatları üzerindeki antiproliferatif ektisi MTT yöntemi ve gerçek zamanlı hücre ölçer cihazı kullanılarak tespit edildi. Hazırlanan aerojel taşıyıcıların hücre migrasyonuna etkisi yara iyileşmesi deneyi ile incelendi. Olası apoptotik mekanizmaların belirlenmesi morfolojik görüntülemeler ve biyokimyasal yöntemler ile gerçekleştirildi. Bulgular: Aktif karbon nanoliflerin rutin ile modifiye edilmesinin ardından doksorubisin ve VitaminD ile yüklenmesi sonucu oluşturulmuş kompozit aerojel taşıyıcının, doksorubisinin sağlıklı hücreler üzerindeki sitotoksik etkisini azaltırken meme kanseri hücreleri üzerinde antiproliferatif ve apoptotik etki gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç: Geliştirilen karbon bazlı nanosistem, meme kanseri hücreleri üzerinde etkili olmakla beraber ilaç taşıyıcı sistem olarak kullanılmak üzere umut vadetmektedir.

Objective : In this study, carbon nanofibers, which have high chemical resistance abilities, body distribution properties, and functionalizable, are modified with a rutin compound that is rich in antioxidant properties. The CNFs modified with rutin were combined with doxorubicin (DOX), a cancer drug commonly used in clinics, and vitamin D (VD), which has been shown to play a role in important processes such as proliferation and apoptosis in cancer cells. Our aim in this study, the antiproliferative and apoptotic effects of the carbon-based nanosystem developed with biocompatible and environmentally friendly aerogel matrixes on breast cancer cells. Material and methods: The antiproliferative effect of the carbon-based nanosystems on breast cancer cell lines was determined using the MTT and a real-time cell analysis. The effect of aerogel carriers on cell migration was studied with wound healing assay. Possible apoptotic mechanisms were determined utilizing morphological imaging and biochemical methods. Results: It was determined that the composite aerogel carrier prepared by modifying active carbon nanofibers with rutin and loading them with DOX and VD reduces the cytotoxic effect of DOX on healthy cells while showing antiproliferative and apoptotic effects on breast cancer cells. Conclusion : The carbon-based nanosystem shows promising results for use as a drug delivery system, as it is effective on breast cancer cells.
In vitro research on carbon nanofibers with doxorubicin/ vitamin d/ rutin combination loads and their antiproliferative and apoptotic effects on breast cancer cells
Keywords: breast cancer; Breast diseases; Breast neoplasms; D vitamini; Doksorubisin Carbon nanofiber; Doxorubicin; Etkileri; Influence; Karbon nanolif; Meme hastalıkları; meme kanseri; Meme tümörleri; rutin; Vitamin D; Vitamini D