Dissolution kinetics of analgesic active material diclofenac sodium - Recepoğlu, Mine (My University, 2015)
Ağrı kesici etken maddesinin kana karışarak etkisini göstermesinin matematiksel modellemesi farmakokinetik ve kütle transferi ilkeleri kullanılarak gerçekleştirilebilir. Farmakokinetik yaklaşım organizmanın ilaca ne yaptığı sorusuna ilaçların vücuttaki emilimini, dağılımını, dönüşümünü ve vücuttan atılmasını inceleyerek cevap bulur. İlaç etkisinin şiddetini ve ilacın etki süresini kontrol eden dört temel mekanizma vardır. Bunlar sırasıyla:i)emilim ii)dağılımiii)metabolizmaiv)atılım olarak tanımlanabilir. Emilim aşaması ilacın mide sıvısında çözünmesi ve ilaç etken maddesinin ince bağırsak dokusunda kana karışması aşamalarından oluşur. Bu aşamaların süresi ilacın içerdiği etken ve yardımcı malzemelere (eksipiyanlar) göre değişir. İnce bağırsakta emilip kana karışan ilaç, karaciğer enzimleri yoluyla metabolize olur. Burada yararlı maddelerin alınıp kalan ilaç ve metabolitlerin böbreklerde süzülüp idrar yoluyla atılmasıyla sona erer.Diklofenak Sodyum, enflamasyonu ( canlı dokunun hasara verdiği yanıtı, yanma hissini) azaltmak ve ağrıyı dindirmek için artrit (eklem iltihabı) ve akut (hızlı ve kısa) sakatlanmalarda kullanılan bir antiinflamatuar (iltihapla savaşan ve yangı önleyen) ilaçtır. Diklofenak analjezik etkiye sahip narkotik olmayan en güçlü ağrı kesicidir.

Mathematical modeling of analgesic active material diffusion and efficiency can be written with using pharmacokinetic and mass transfer rules. Pharmacokinetic approach analyzes; absorption, dispersion, transformation and elimination of the drug in human body and find the answer of what organisms do to the drug. There are 4 main mechanisms for controlling drug efficiency force and efficiency period. These can be defined in order; i)absorptionii)dispersioniii)metabolization (transformation)iv)eliminationAbsorption phase includes dissolving step of the drug in stomach fluid and diffusion of the drug active material to the intestine. Drug active material and excipients determine the dissolution and diffusion periods. Drug that is absorbed in intestine, metabolized in liver by special enzymes. After metabolization, remain drug substances and metabolits are filtered by kidney and ADME process is completed.Diclofenac Sodium is an anti-inflammatory active material that reduces the inflammation sense and reliefs pain, it is used for arthritis and acute stage. Diclofenac is the strongest pain reliever that has analgesic non-narcotic effect.
Keywords: Dissolution Kinetics; Dissolüsyon; Dissolüsyon Kinetiği Dissolution; Etkileri; İlaçlar; Kimya, Mühendislik