Futsalda savunma esnasında kazanılan toplarla yapılan farklı hücum çeşitlerinin müsabaka sonucuna etkisi - Bezirgan, Hakan (My University, 2019)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, futsal sahasının üç standart bölgesinde kazanılan toplarla gerçekleştirilen ve sonuçlanan hücumların sonuçlanma kriterleri, sonuca etki ve organizasyon yapısı bakımından farklılıklarının belirlenmisidir. Gereç ve Yöntem: Avrupa Üniversiteler Arası Futsal Şampiyonası’nda 3 (EUC), Dünya Üniversiteler Arası Futsal Şampiyonası’nda 3 (WUC) ve Türkiye Üni- versiteler Arası Futsal Süper Lig’inde 3 (TUSF) maç olmak üzere toplam 9 maç analiz edildi. Analiz kriterleri; hücum başlangıç bölgesi, hücum şekli, hücum bölgesi, pas sayısı ve hücum süresi olarak belirlendi. Değerlendirmeler için notasyonel analiz tekniği kullanıldı. Çalışmanın istatistiksel analizi SPSS 21,0 paket programında Pear- son ki-kare ve Fisher’s exact test analizi uygulanarak yapılmıştır. Bulgular: Futsalda, hücum sonuçlanma kriterleri açısından başlangıç bölge- sine, hücum şekline ve hücum bölgesine göre anlamlı farklılık bulundu. (p<0,05) Or- ganizasyonlar arasında ise birinci bölgeden olumlu sonuçlanan hücumların şekli bakımından anlamlı farklılık saptandı. (p<0,05). Birinci bölgeden yapılan kurgulu ve üçüncü bölgeden yapılan hızlı hücumların sonuca etkisinin anlamlı olduğıu saptandı. Sonuçlar: Sonuç olarak, çalışmada elde edilen verilerin, taktik antrenman planlamasında kullanılmasının başarıyı artıracağı düşünülmüştür. Ayrıca, taktiksel planlama doğrultusunda fiziksel performans öğeleri de planlamaya dahil edilebilir. Savunma ve hücum planlamaları, uygulanan stratejilere göre taktiksel antrenmanlarda değişkenlik gösterebilir.

Effects of different types of offensive varieties on match score after winning balls during defensive phase in futsal. Objective: The aim of this study is to determine the effects of different types of offensive varieties match score after winning balls during defensive phase in futsal. Materials and Methods: 439 team possessions were obtained from 3 Turkish University Super League (TUSL) matches , 3 European University Championship (EUC) and 3 World University Championship (WUC) matches. In total 9 matches were analyzed. .. Statistical analysis of the study was performed by using SPSS 21.0 pearson chi-square and Fisher's exact test analysis. In the research, hand notation tech- nique was used. Results: Significant differences were found in terms of attack outcome criteria according to beginning zone, attacking style and attacking area. (p <0.05 ). There was a significant difference between the organizations in terms of the shape of the offensive attacks from the first zone (p <0.05). The effects of organized play from the first zone and fast attacks from the third zone were found to be significant. Conclusion: As a result, it is thought that using the data obtained in the study in tactical training planning will increase the success. In addition, in terms of tactical planning, physical performance elements may be included in the planning. Defensive and offensive planning may vary in tactical training according to the strategies applied.
Keywords: futsal futsal