Bauhaus ekolü ve çoklu zeka kuramı ışığında teknoloji ve tasarım dersi içerik önerisi - Yılmazer, Sena (My University, 2024)
Günümüzde ‘tasarım yapmak’ kalıbı öğrencilere söylendiğinde öğrenciler genelde ‘çizim yapmak’ kalıbını algılar ve yürütmeye başlar. Ancak bugün Teknoloji ve Tasarım dersini verebilecek öğretmenlerin yetiştiği Endüstriyel Tasarım bölümü öğrencilerin sayısal sınav puanlarını da değerlendirerek öğrenci kabul etmektedir. Dolayısı ile Teknoloji ve Tasarım dersi aslında ne bir matematik temelli ders ne de estetik kaygılı bir derstir. Teknoloji ve Tasarım dersinin doğru bir şekilde uygulanabilmesi adına bir sentez yaratılarak dersin işlenmesi gerekmektedir. Bu ışıkta baktığımızda bu sentezin içerisine çoklu zekâ kuramını ve Bauhaus ekolünü ekleyebiliriz. Çoklu zekâ kuramı ilk olarak Howard Gardner tarafından sunulmuştur. Gardner’a göre yedi farklı zekâ türü (sözel-dilsel, mantıksal-matematiksel, görsel-uzamsal, müziksel-ritmik, bedensel kinestetik, içsel ve sosyal) bulunmakla beraber bu sayı gün geçtikçe diğer psikologlar tarafından arttırılmaktadır. Çoklu zekâ kuramı zekâ türleri sentezi olarak bilinmekle birlikte disiplinler arası derslerde en çok tercih edilen kuramlardan biridir. Aynı zamanda Bauhaus ekolü ise Almanya’da doğmuş ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nün temellerinin atılmasını da sağlamış olan ana temasında usta-çırak ilişkisi ve yaparak-yaşayarak öğrenme olan bir ekoldür. Bu ekolün tarihimize etkisi ve günümüzdeki tasarım eğitimine yansımaları hala açık bir şekilde görülmektedir. Bauhaus okuluna baktığımızda farklı atölye gruplarında öğrencilerin bir arada çalışarak ve ayrı ayrı zamanlarda tüm atölyeleri deneyimleyerek çalıştıkları görülmektedir. Bu da çoklu zekâ kuramındaki gibi bir disiplinler arası vurguya işaret eder. Tüm bu bilgiler toplanarak Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaokul 7. ve 8. Sınıf kademelerinde yapılan Teknoloji ve Tasarım derslerine de baktığımızda disiplinler arası, yaparak- yaşayarak öğrenme, proje temelli öğrenme gibi vurgular görmekteyiz. Nitekim bu vurguların bugüne kadar ülkemizde verilmiş olan tasarım eğitimi geçmişinden ve herhangi bir kuramla ilişkilendirilmekten bağımsız olduğu da görülmektedir. Bu nedenle bu araştırma sonucunda Bauhaus ekolünün bugüne kadar Türkiye’deki tasarım eğitimi sisteminde ne gibi yansımalarının bulunduğu ve bu yansımaların sonucunda da ortaokul seviyesinde verilen Teknoloji ve Tasarım derslerinin çoklu zekâ kuramı ile beraber nasıl kurgulanabileceği sorgulanacaktır. Bu sorgulama sonucunda Bauhaus ekolü ve çoklu zekâ kuramına dayalı bir Teknoloji ve Tasarım dersi öğretim rneği de sunulacaktır.

Today, when the phrase ‘designing’ is told to middle school students, students generally perceive the ‘drawing’ pattern and start to execute it. However, the Department of Industrial Design, which trains teacher who can teach Technology and Design today, accepts students by evaluating their numerical exam scores. Therefore, the Technology and Design course is neither a mathematics based nor an aesthetic concern based course. In order for the Technology and Design course to be taught correctly, a synthesis must be created and applied. The theory of multiple intelligences, knowns as the synthesis of intelligence types, is one of the most preferred theories in interdisciplinary courses. For this reason, it is foreseen that this theory will contribute to the Technology and Design course and the combination of two to the education community. Design is a concept that is not limited to a field but wants to develop continuously, and this concept is presented to today’s secondary school students as a Technology and Design course. The aim is to combine this course, which should not be bound to a certain limit or pattern, with the theory of multiple intelligences, which makes it more liberal and makes studies on appropriate intelligence areas. As a result of the research, there are ten; however, as explained by Gardner, the creator of the theory, it is aimed to draft a Technology and Design programme in accordance with the theory of multiple intelligences, which includes seven types, and to present an example to the Board of Education. These seven types of intelligences are; verbal – linguistic, logical – mathematical, bodily – kinesthetic, visual – spatial, musical – rhythmic, social and internal. Bauhaus School was born in Germany. The basis of this school and school is the master – apprentice relationship and learning by doing. At the same time, this school forms the basis of Marmara University Fine Arts Faculty Industrial Product Design Department. Today, we see the methods of Project based learning, learning by doing and living on the basis of Technology and Design courses. At the end of the research, a new Technology and Design curriculum will be proposed, based on the Bauhaus school and designed with the theory of multiple intelligences.
Content suggestion for technology and desıgn course ın the lıght of bauhaus school and multıple ıntellıgence theory
Keywords: Bauhaus; Çoklu zeka kuramı; education; eğitim; Eğitim ve öğretim; Endüstriyel tasarım; Industrial design; Multiple intelligence theory; Product design; Study and teaching; Technology and Design course; Teknoloji ve Tasarım; Ürün tasarımı