Çeşitli candida kökenlerinin amfoterisin B ve flukonazole karşı in vitro duyarlılıklarının makrodilüsyon ve mikrodilüsyon yöntemleri ile karşılaştırmalı olarak incelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 1997)
Bu çalışmada NCCLS tarafından önerilen referans makrodilüsyon yöntemiyle daha kolay ve ucuz olan mikrodiiüsyon yönteminin kıyaslanması amaçlanmıştır. Orofaringeal kandidozlu nötropenik hastaların boğaz sürüntülerinden ve sistemik kandidozlu yenidoğan bebeklerin çeşitli klinik örneklerinden izole edilen 68 Candida kökeninin amfoterisin B ve flukonazole karşı in vitro antifungai duyarlılıklarına her iki yöntemle bakılmıştır. Mikrodiiüsyon yönteminde MİK değerleri 24. ve 48. saatte okunmuş, referans yöntemle olan uyumu sırasıyla amfoterisin B için % 72.1 ve % 89.7, flukonazol için ise % 79.4 ve % 89.7 olarak bulunmuştur. Her iki ilaçla elde edilen değerler 48. saatte daha uyumlu olsa da fark sadece amfoterisin B'de anlamlıdır (p < 0.05). Amfoterisin B için de 24. saatte daha uyumlu sonuçlar alınması durumunda kolay ve ucuz olan mikrodiiüsyon yönteminin erken sonuç vermesi açısından da değeri artacaktır.

In this study the reference macrodilution method proposed by NCCLS and more easy and cheaper microdilution method were compared as an aim. In vitro antifungai susceptibilities against amphotericin B and fluconazole were tested for 68 Candida strains isolated from throat specimens of neutropenic patients who had oropharyngeal candidiasis and from various clinical specimens of newborns who had systemic candidasis. In microdilution method MIC values were read after 24 and 48 hours and the agreement among two methods were found 72.1 % and 89.7 % for amphotericin B and 79.4 % and 89.7% for fluconazole, respectively. Although higher agreement was obtained at 48 hours for both of the drugs, the differences were significant only for amphotericin B (p < 0.05). In microdilution tests if more agreement can be acquired also for amphotericin B at 24 hours, the value of this cheap and easy technique will increase because of early available results.
In vitro susceptibility of various candida strains to amphotericin B and fluconazole: A comparison of macro and micro-dilution methods
Keywords: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji; Mikrobiyoloji