Örgütsel yaratıcılık modelinin oluşmasında bireysel yaratıcılığın ve örgüt ikliminin etkisi: reklam ajanslarında bir uygulama - Gürsözlü, Süheyla (My University, 2003)
Rekabetin küreselleştiği, bilgi ve teknolojinin sınır tanımadan aktığı bir dünyada firmaların rekabet üstünlüğü sağlayabilecekleri ana faktör yaratıcılıktır. Rekabet avantajını artırma yönünde yapılan çalışmalar için sadece yaratıcı olarak bilinen bazı bireyleri işe almanın yanısıra, tüm çalışanlardaki yaratıcılığın meydana çıkmasını sağlamak daha büyük avantajlar yaratmaktadır. Tüm bireylerin farklı seviyelerde ve farklı alanlarda yaratıcı yeteneklere sahip oldukları düşünülerek; iş hayatında yaratıcılıklarının geliştirilebilmesi için de, örgüt yapılarının bireylerin yaratıcılığında büyük etkisi olacağı konusunda literetürde fikir birliği vardır. Uygun örgütsel iklimin oluşturulması ile birlikte yaratıcılıktan maksimum faydalanılabileceği iddiası, örgüt kaynaklarının optimum kullanımını sağlamak açısından test edilmeye değer bir iddiadır. Araştırmanın kuramsal çerçevesinde;yaratıcılık kuramları ve bireysel yaratıcılık incelenerek; yaratıcılığı geliştiren ve örgüt çapında yayılmasını sağlayan örgütsel yaratıcılık modeli üzerinde durularak; örgütsel yaratıcılığı etkileyen tüm faktörler ele alınarak açıklanmıştır. Araştırmanın uygulama çerçevesinde ise; yaratıcılık ile örgüt iklimi arasında ilişkinin ortaya çıkarılmasını sağlayan; reklam ajnslarında yapılan araştırmanın tüm veri sonuçları yorumlanmıştır. Araştırma veri sonuçlarına göre, örgüt iklimi ile yaratıcılık arasında; araştıma yapılma biçimi, evreni ve örneklemle geçerli bir sonuç olarak, bir ilişki olmadığı ve reklam ajnslarının iyi bir örgüt iklimine sahip olmadığı halde bireylerin sadece kendi motivasyonları ile yaratıcılıklarını belli seviyelere taşıdığı saptanmıştır. Ancak araştırmanın veri toplama yöntemi olan anketlerin, bir bölümü şirket sahipleri aracılığı ile yaptırılması; örgüt iklimine ilişkin cevap dağılımını bozmaktadır. Bu yolla toplanan yanıtların uç değerlerini analiz dışına bıraktığımızda, güçlü olmasa da yaratıcılık ile örgüt iklimi arasında bir ilişkinin varlığı gözlenmektedir. İkinci olarak reklamcılık sektörü yaratıcılığın en üst düzeyde gelişmiş diğer kişisel özellikleri, uygun işgören istihdamını gerektirdiğinden, sonuçların anlamlı olabilmesi için yaratıcılık düzeyini ölçen bir anket formu yerine, farklı bir ölçme yöntemi geliştirmenin gerekliliği ortaya çıkmaktadır. In a world where competition is global, information and technology flow over all borders, the only main factor that firms achieve superiority in competition is creativity. Besides employing some creative individuals for increasing competition advantage, providing all employees with the right conditions to expose their creativity causes much advantage. Keeping in mind that all individuals have creative talents at different levels and at different fields, to improve their creativity in the business life there is a consensus in the literature on the effect of organizations' structures on individuals' creativity. When looked from the aspect of optimum usage of resources of organization, the claim that with the establishment of the appropriate organizational climate, maximum benefit will be gained from creativity deserves investigating. In the theoretical part of the inquiry, all the factors effecting organizational creativity has been explained by investigating creativity theories and individual creativity and by scrutinizing the organizational creativity model that improves creativity and propagates it in the organization. In the application part of the inquiry, the research that has been made in the advertisement agencies and that exposes the relationship between creativity and climate of organization has been interpreted. According to the datum result of the research, as a valid result of the style of the research, its universe and sample, it has been understood that there is no relation between climate of organization and creativity and although advertisement agencies does not have a good organizational climate, individuals promote their creativity to a certain level only by their own motivations. However inquiry's method of collecting datum was questionnaires and some of them has been filled in by the mediation of the company owners. This fact corrupts the distribution of the results regarding the climate of organization and when the datum that has been collected in this way is excluded from the analysis of maximum-minimum values, we observe the existence of a relationship between creativity and climate of organization although not a strong one. Secondly, for the results of the inquiry to be meaningful, instead of a questionnaire form that measures the level of creativity, it becomes obvious that there needs to be developed a different kind of measuring method since the advertising field consists of individuals with highly developed other personal traits and it already requires individuals who performs certain tasks.
Keywords: Örgütsel Davranış