Nd:YAG, Er:YAG VE CO2 lazer ile pürüzlendirme sonrası fluorid uygulamasının süt ve sürekli dişlerde mine erozyonunu önlemede ve fluorid alımını arttırmada etkisinin ın vıtro incelenmesi ve yüzey morfolojisinin SEM ile değerlendirilmesi - Öztürk, Berna (My University, 2012)
1.ÖZET In vitro olarak yapılan bu çalışmanın amacı süt ve sürekli dişlerde CO2, Er:YAG ve Nd.YAG lazer ile pürüzlendirme sonrası fluorid uygulamasının mine erozyonunu önlemede ve fluorid alımını arttırmada etkisini değerlendirmektir. Bu amaçla 40 adet süt azı dişi, 40 adet küçük azı dişi toplandı. Dişler mesio-distal olarak ikiye bölündü. Her grupta 10 adet mine yüzeyi olacak şekilde toplam 16 grup oluşturuldu. Er:YAG lazer, Er:YAG lazer +APF, Nd:YAG lazer, Nd:YAG lazer +APF, CO2 lazer, CO2 lazer+ APF, APF, kontrol grupları hem süt hem de sürekli dişlerde oluşturuldu. Gruplar 3 gün boyunca günde üç kez 5 dk sitrik asit (pH 2,45), 60 dk yapay tükürükte bekletildi. Her günün sonunda demineralize solüsyona geçen kalsiyum, fosfat miktarı ICP-AES cihazı ile fluorid miktarı ise spektrofotometre ile ölçüldü. Ayrıca örnekler SEM’de değerlendirildi. İstatistiksel analiz için Oneway Anova testi ve Tukey HDS testi kullanıldı. 1. gün sonunda kalsiyum salınımı sürekli dişlerde CO2+APF, Er:YAG ve APF uygulanan gruplarda kontrol grubuna göre düşük bulundu (p<0,05). Diğer günlerde gruplar arasında istatistiksel olarak fark saptanmadı (p>0,05). Süt dişlerinde kalsiyum, fosfat ve fluorid salınımı açısından deney grupları ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak fark bulunmadı (p>0,05). Sürekli dişlerde fluorid salınımı APF ve CO2+APF gruplarında kontrol grubuna göre düşük bulundu (p<0,05). Günler arasında kalsiyum, fosfat ve fluorid salınımında hem süt hem de sürekli dişlerde fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,05). SEM görüntülerinde lazer uygulanan yüzeylerde termal hasar gözlenmedi. Sonuç olarak lazer ve fluorid uygulamasının mine erozyonunu önlemede etkisinin fluorid alımını arttırarak gerçekleştiği ancak bu etkinin sınırlı kaldığı görüldü. Anahtar sözcükler: CO2 lazer, Er:YAG Lazer, fluorid, mine erozyonu, Nd:YAG lazer 2.

In vitro evaluation of prevention of enamel erosion and fluorid uptake by laser and fluoride application The aim of this study is to investigate the prevention of enamel erosion and enhances fluoride uptake by Er:YAG laser, Nd:YAG laser, CO2 laser with fluoride application on both primary and permanent teeth. 40 primary and 40 permanent teeth were sectioned by mesio-distally. Totally 16 groups were prepared whereby each group was consisted of 10 specimens. Er:YAG laser, Er:YAG laser+ APF, Nd:YAG laser, Nd:YAG laser+ APF, CO2 laser, CO2 laser+ APF, APF and control groups were designed for both primary and permanent teeth. All specimens were submerged in citric acid for 5 min (pH 2,45), 60 min in artificial saliva for three times for three days. At the end of each day, amount of calcium and phosphate in demineralization solution were calculated by ICP-AES, also amount of fluoride was calculated by spectrofotometry. Morphological changes were also investigated by SEM. Statistical was analayzed by Oneway Anova and Tukey HDS test. After the first day calcium loss was lower in APF, CO2+APF, Er:YAG groups compared to control at permanent teeth (p<0,05). No statistically differences were found betweeen the groups on the 2nd and 3rd day (p>0,05). Again no statistically differences in calcium, phosphate, fluoride loss were detected between the experiment groups and control at primary teeth (p> 0,05). Statistically differences were found fluoride loss between CO2+APF, APF and control groups at permanent teeth (p<0,05). Statistically differences were found between the days both primary and permanent teeth (p<0,05). SEM observation showed that lased areas were not thermally degenerated. As a conclusion laser and fluoride application may prevent enamel erosion by enhances the fluoride uptake but this effect is limited. laser, Er:YAG laser, enamel erosion, fluoride, Nd:YAG laser
Keywords: Pedodonti