Türkiye’de tenis braşında bir finansman kaynağı olarak spor sponsorluğunun yapısal durumu - Tınaz, Cem (My University, 2008)
1. ÖZET Değişen dünya, spor örgütlerini ve sporcuları da değişmeye zorlamış, finansal kaynak yaratma zorunluluğu sporda pazarlama kavramını doğurmuştur. Geleneksel pazarlama anlayışından farklı olarak spor pazarlaması, kendine özgü ve farklı uygulamalarını oluşturmuştur. İşte sponsorluk da, bu ticari iletişim öğelerinden birisidir. Bu çalışmanın amacı bir finansman kaynağı olarak Türk tenisinde spor sponsorluğunun yapısını incelemektir. Türkiye’de spor sponsorluğu futbol veya basketbol gibi branşlarda dünya ile benzerlik gösteren örnekler verse de, diğer branşlar sponsorluk pastasından tam olarak pay alamamaktadır. Tenis de, maddi anlamda büyük gereksinimleri olan, buna rağmen birkaç istisna dışında sponsorluk uygulamaları bazında ticari firmaların ilgisini tam olarak kazanamamış bir spor dalıdır. Bu çalışma ile ulaşılmak istenen hedef hali hazırda tenis sponsorluğunun yapısal durumunu analiz etmek, fırsatların ve zorlukların neler olduğunu belirlemek ve de tenis branşına yönelik çözüm önerileri üretebilmektir. Çalışma iki temel bölüme ayrılmaktadır; kavramsal ve metodik çerçeve. Kavramsal çerçevede spor sponsorluğuna dair literatür araştırması sonucunda elde edilen kavramsal veriler yer almaktadır. Kavramsal çerçeve oluşturulurken “Alman Spor Üniversitesi Köln” kütüphanesindeki kitaplardan faydalanılmış ve sponsorluk kavramının derinlemesine araştırılmasına çalışılmıştır. Metodik çerçevede ise çalışmada kullanılan araştırma yöntemi, araştırma sonucunda elde edilen bulgular ve sonuçlara yer verilmiştir. Bu çalışmada araştırmada yöntemi olarak nitel araştırma yöntemlerinden görüşme (derinlemesine mülakat) kullanılmış ve bu kapsamda Türk tenisinde sponsorluk kavramıyla ilgili olan 8 kişiyle 30 – 45 dakika arasında sürende görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmeler dijital kayıt cihazına kaydedilmiş ve ardından yazıya dökülmüştür. Görüşmelerden elde edilen veriler, önce betimlenmiş, ardından betimlemede gözden kaçan noktaları atlamamak adına veri kodlaması yapılmış ve son olarak da bu veriler yorumlanmıştır. Tenis – Sponsorluk – Türkiye – Yapısal Durum

The Structural Situation of Tennis Sponsorship as a Financial Resource in Turkey The changing world has forced the sport organizations and athletes to change, the obligation to create financial resources has produced sport marketing issue. Apart from the traditional marketing understanding, sport marketing has its own and different applications. Sponsorship is one those commercial communication components. The aim of this work is to examine the structure of sport sponsorship. Though the sport sponsorship in Turkey has had some similar examples with the world standards in branches like football or basketball, the other branches have not had complete shares from the sponsorship cake yet. Tennis is a sport branch which has many financial needs, but has completely not got the interest of commercial companies in terms of sponsorship applications apart from a few exceptions. The target to be reached by this work is to analyze the structure of current tennis sponsorship, to determine what the opportunities and difficulties are and to create solutions related with tennis. The work has two main parts; conceptual and methodic perspectives. In the conceptual perspective, there are conceptual data belonging to sport sponsorship obtained through the literature survey. While bringing out the conceptual perspective, the books in the library from German Sport University, Koln have been used and the sponsorship issue has deeply been searched out. In the methodic perspective, there are the searching method used in this work, the conclusions and results obtained through the research. In this work, the intercourse (deeply interview),one of the qualitative methods, has been used as a research method and in this extent, the intercourses held between 30-45 min. have been made with 8 people related to the issue of sponsorship in Turkish Tennis. These intercourses have been recorded by digital record devices and then printed out. The data obtained through these intercourses were firstly identified, then data coded as a measurement against overlooking in the identification and finally these data were commented on. Key Words: Tennis, Sponsorship, Turkey, Structural Situation
Keywords: Spor; Spor_Sponsorluk; Tenis