Ergenlerde algılanan duygusal istismar ile sosyal beceri arasındaki ilişki - Karakuş, Fatma Tosun (My University, 2006)
Bu çalışma 12-14 yaş grubu ergenlerin algıladıkları duygusal istismar düzeyi ile sosyal beceri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamına İstanbul’da İlköğretim 2. kademe öğrencileri olan, 204 erkek 221 kız olmak üzere toplam 425 ergen dahil edilmiştir. Ergenlerin genel özelliklerini belirlemek amacıyla Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Ergenlerin algıladıkları duygusal istismar düzeylerini belirlemek amacıyla, Anne ve Baba için Anne/ Genç İlişkileri Ölçeği, Öğretmen için Algılanan Öğretmen Davranışları Ölçeği kullanılmıştır. Ergenlerin sosyal beceri düzeylerini ölçmek amacıyla Matson Çocuklarda Sosyal Becerileri Değerlendirme Ölçeği (MESSY) kullanılmıştır. Cinsiyet, yaş, okul türü, kardeş sayısı, doğum sırası, anne baba eğitim durumu, anne baba birliktelik durumu, anne baba tutumu, anne babanın hayatta olup olmama durumu, anne babanın

olup olmama durumu ve sosyoekonomik düzey” değişkenlerine göre sosyal beceri düzeylerinin farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Verilerin çözümlenmesi aşamasında, demografik değişkenler gruplandırılmış ardından öğrencilere uygulanan ölçekler puanlanmıştır. Ham verilerin çözümlemeleri Bağımsız Grup T Testi, Non Parametrik Mann Whitney U Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi(ANOVA), Tamamlayıcı Post Hoc Tekniği olarak da Scheffe Testi ve Tamhane Testi, Pearson Çarpım Moment Korelasyon Katsayısı ve Çoklu Regresyon Analizi ile sınanmıştır. Araştırma sonucunda, ergenlerin sosyal beceri düzeyleri olan olumlu ve olumsuz sosyal davranışlarının, algılanan duygusal istismar seviyeleriyle ilişkili olduğu tespit edilmiştir. ABSTRACT This study aimed to assess the relationship between the level of the perceived emotional abuse and social skills of the adolescents. The research included 425 students on 6-8th graders from Istanbul, 204 of them were boy and 221 of them were girl. To gather demografical characteristics of the adolescents “Personal Questionnarie Form” was applied. To define the level of perceived emotional abuse of adolescents “The perceived Teacher Behavior Inventory” and “The Perception of Psychological Maltreatment Inventory for Adolescent – Mother Form and Father Form” were used. In addition to evaluate the level of the social skills of the adolescents “Matson Evaluation of Social Skills with Youngster” was also applied. In this study social skills was investigated correlationally in terms of the variables of adolescents’ sex, age, school type, number of siblings, birth order, educational status of parents, parenting attitudes of parents, parents being together or not, being alive or not, being biological parents or not and social and economical status of the parents. While analysis of the data, inventories were scored after the demografical variable had been scored. Independent Sample T-Test, non-parametric Mann-Whitney-U Test, one- way ANOVA, and as posthoc techniques Scheffe- Test and Tamhane’s T-2 Test, Pearson Correlation Coefficient, Multiple Linear Regression Analyse were used as statistical techniques. The findings demonstrated that social skills of the adolescents differ with respect to level of the perceived emotional abuse.
Keywords: Duygusal Sorunlar, Çocukların; Ergenlik Psikolojisi; Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık; Sosyal Beceriler