Vajinal doğum yapan kadınlarda erken postpartum dönemde kanama miktarının belirlenmesinde kanama takip torbası ve hasta bezinin karşılaştırılması - Yeşilkaya, Emine (My University, 2019)
Emine YEŞİLKAYA / Prof. Dr. Nurdan DEMİRCİ / Doğum ve Kadın Hastalıkları HemşireliğiAmaç: Vajinal doğum yapan kadınlarda erken postpartum dönemde KTT ve HB ile toplanan kan, görsel ve klinik belirtilerle değerlendirilerek kanama miktarını belirlemede yöntemlerin etkinliğini tespit etmek amacıyla randomize, deneysel ve prospektif olarak planlanmıştır.Gereç ve yöntem: Çalışma, randomize kontrollü olarak, Kocaeli ilinde bir devlet hastanesinin doğum kliniğinde gerçekleştirildi. Örneklem büyüklüğü; 81 denek olarak belirlenmiştir. Çalışma 40 HB, 41 KTT kullanılan primpar gebelerden oluşmaktadır. Postpartum ilk iki saat hasta açısından hayati öneme sahip zaman dilimi olması nedeniyle kanama miktarının ölçümü ilk iki saati kapsamaktadır. Epizyotomi uygulanması ile birlikte oluşacak kanama; Gazlı bez, Hasta bezi ve Kanama takip torbası ile toplanmıştır. Ayrıca Görsel değerlendirilme ve Hemogram sonuçları incelenmiştir.Bulgular: Postpartum, toplam kanama miktarı ile lavman uygulaması, perineal, servikal insizyon uzunluğu ve sütürizasyon süresi arasında pozitif yönlü orta derecede anlamlı korelasyon vardır (p<0,05). İki grupta da postpartum 6. saat ve 3. gün Hemogram değerleri arasında negatif yönlü anlamlı korelasyon vardır.Sonuçlar: Çalışmamızda kan kaybı ölçümünde iki yöntemle toplanan kan miktarı ile aralarında fark olmadığı saptanmıştır. Ayrıca kanama miktarı ile kan değerlerinin değişimi paralellik göstermektedir. Kanama miktarı orta olan vakalarda görsel değerlendirme doğru değerlendirilmiş olup, az ve fazla olduğu durumlarda ise kan kaybının görsel değerlendirmenin yetersiz olduğu görülmüştür. Vajinal doğum yapan kadınların, postpartum kanama miktarının ölçülebilir yöntemle belirlenmesi ile doğum sonu kanamalar da erken müdahaleye, katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Emine YEŞİLKAYA / Prof. Dr. Nurdan DEMİRCİ / Department of Obstetrics and Gynecology NursingAim:Comparison of blood tracking bag and adult diapers to correctly determine the amount of hemorrhage in the early postpartum period of women performing vaginal birth.Materials and Methods:The clinical research in this work was done as randomized controlled trials in the public hospital of the City of Kocaeli.Sample size was determined as 81 from primipar pregnant women 40 of which used HB while 41 used KTT. First two hours of the postpartum period is the most vital period for the patient, the bleeding amount was measured in this time.The amount of postpartum hemorrhage due to carrying out of episiotomy was calculated by comparing the mass differences of the gauze dressing nd used blood tracking bags and adult diapers.All the measurements were done by using a sensitive balance and the corresponding data was collected by the researcher. Moreover, the postpartum hemorrhage was evaluated visually and the hemogram results were examined. Findings:A moderate degree of positive correlation was determined between the total postpartum hemorrhage and enema application, perineal, cervical incision length and saturation time(p<0,05). Additionally, a moderate degree of negative correlationwas found between hemogram values for both experimental groups for the 3rd day of the postpartum period.Results:This work can be a guide for studies with larger sample sizes including different patient groups. Determining the amount of postpartum hemorrhage for the women performing vaginal birth may help to develop a more effective early intervention and a better treatment for such patients.
Keywords: Amount of bleeding; Bleeding bag; Doğum eylemi; Doğum hemşireliği; Görsel değerlendirme Postpartum hemorrhage; Hasta bezi; Health; kanama miktarı; Kanama torbası; Labor, Obstetric; Obstetric nursing; Patient diaper; postpartum kanama; Sağlık; Visual assessment