Bankacılık düzenleme ve denetleme kurumu ve A.B.D. örneği - Çolak, Nusret İlker (My University, 2002)
Bankacılık Sektörü Üzerinde Devlet Denetimi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu üzerine yapılan buçalışmada, bankacılık sektöründe idari denetim ve düzenleme yetkileriyle donatılan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu incelenecek, kurumun idari teşkilat içersindeki yeri, yetkilerinin sınırları ve kararlarının denetimi konusundaki belirsizlikler açıklığa kavuşturulmaya çalışılmıştır. Kurumun siyasi etkilerden korunması ve karar organının oluşumundan kurumun denetimine kadar, siyası etkilerden uzak tutulması yolları araştırılmıştır. Kurumun karar organı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun işleyişi inceleme konusu yapılmış ve kurum ile kamu bankaları arasındaki ilişkinin boyutu incelenmiştir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna tanınan yetkiler, özel bankaların iflasları ve kamu bankalarının görev zararları nedeniyle kamuoyunda oluşan tepkiler nedeniyle geniş tutulduğu izlenimi vermektedir. Kuruma tanınan yetkilerin kullanımında hukuksal sınırların aşılma tehlikesi ve bizzat Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun uygulamalarının bankacılık sistemine zarar vererek ekonomik düzeni bozma riski üzerinde durulmuştur. Ülkemizde bankacılık sistemini düzenlemek, gözetlemek ve denetlemekle görevli Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun görev ve yetkilerinin uygulamasının nasıl olması gerektiği konusunda yol gösterici olmak üzere, yüz yıla yaklaşan bir düzenleyici ve denetleyici kurul uygulamasına sahip Amerika Birleşik Devletleri'nin bu alandaki uygulaması incelenerek ve yeni kurulan bir kurum olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunu bekleyen sorunlara bu ülke uygulamaları ışığında çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır.

In this research, Banking Regulation and Examination Agency in Turkey, equipped with governmental supervision and regulatory authorization,has been examined, and its place in administrative organization, the limitations of its authorization and the ambiguity on the control of its decisions have been tried to be explained.The ways for the protection of the institution from political pressure from the formation of the council to the supervision of the institution have been analyzed. The procedure of the decision-making organ of the institution, i.e., Banking Regulation and Examination Agency, and the dimension of the relationships between the institution and the state banks have been examined in detail. It's perceieved in the public eye that the authorization submitted to the Banking Regulation and Examination Agency has been more than needed due to the reaction against the bankruptcies of the private banks and the loss of the state banks because of political intervention on them. The danger of exceeding the legal borders in the practice of authority granted to the institution and the risk in the practices of Banking Regulation and Examination Agency that could harm the economic situation of the country have been dealt with. It's been tried to put forward some suggestions for the possible problems that Banking Regulation and Examination Agency could face by examining the USA's practices in this area for nearly a century in order to set some criteria for the recently founded institution to regulate,control and supervise . our country's banking system.
Keywords: Bankacılık; Bankalar ve bankacılık; Hukuk; Kamu Hukuku; Özel hukuk; Ticaret hukuku