Endüstri meslek lisesinde görev yapan yöneticilerin eskimişliğinin okul gelişimine etkisi - Kaplanoğlu, Zerrin (My University, 2004)
ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİNDE GÖREV YAPAN YÖNETİCİLERİN ESKİMİŞLİĞİNİN OKUL GELİŞİMİNE ETKİSİ Bir örgütün etkili olabilmesi için en temel etken, örgütün etkili yönetilebilmesidir. Örgütün etkili yönetilebilmesi için, yöneticinin erkini etkili kullanabilmesi gerekir. Yönetsel erk, örgütün amacını gerçekleştirmek için kaynakların kullanılmasını sağlayan soyut bir güçtür.Eğitim kurumlarındaki örgüt okullar olduğuna göre, okulların yönetimini de okul yöneticileri (okul müdürleri) gerçekleştirmektedir. Bir yönetici hangi yolla yönetici olursa olsun, yönetimde yeterli olması gerekmektedir. Yönetim yeterliliği de, yönetim kavram ve kuramlarında, yönetim teknolojisinde ve insan ilişkilerinde bilgili, becerili olmayı gerektirmektedir. Yöneticinin yeterli olabilmesi için deneyimi kadar eğitimine de gereklilik vardır. Fakat eğitilmiş, yeterliliği üstün yöneticiler zamanla eskiyebilmektedir. Yönetsel eskimişliğe uğrayan bir yönetici de okulun gelişimine olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Eskimiş bir yöneticiyi eskimekten kurtarmak, yöneticiyi eskimekten korumaktan daha zordur. Bu nedenle, yöneticinin eskimişlikten korunması için kendisini sürekli yetiştirmesi, çeşitli hizmet içi kurs ve seminerlere katılması gerekmektedir. Bu araştırma; Endüstri Meslek Liselerinde Görev Yapan Yöneticilerin Eskimişliğinin Okul Gelişimine Etkisini incelemeyi ve önerilerde bulunmayı amaçlamaktadır.Araştırmanın örneklemini, İstanbul ili Anadolu yakası sınırları içinde yer alan 6 endüstri meslek lisesinde görev yapan toplam 267 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma İstanbul ili Anadolu yakası sınırları içinde bulunan endüstri meslek liselerinde görev yapan yöneticileri kapsamaktadır. Bu çalışma altı bölümden oluşmaktadır. yayınlar'dır. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi hakkında bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölüm elde edilen bulgulardan oluşmaktadır. Beşinci bölümde ise araştırmanın sonuçları ve önerileri, altıncı bölümde de tartışmalar ele alınmıştır. Bu araştırmada bazı önemli sonuçlar elde edilmiş ve bu sonuçlara göre önerilerde bulunulmuştur. Ocak 2004 Zerrin KAPLANOĞLU

THE EFFECT OF STAFF BURN OUT ON SCHOOL DEVELOPMENT IN TECHNICAL HIGH SCHOOL Being managed efetively is basic factor of an efectual organisation. For being managed effectively , as an organisation, the administrator should use their power effectively. Administrative power is an abstract power which allows to use sources to fulfill the aim of the organisation. Since the schools are the organisation of educational institutions, they are administered by school adminitrator (principals). No matter how he was promoted, an administrator should be sufficient for administration for the administrative sufficiency it is important being skillful and well-informed about administration concept, technology and public relation. Being educated is as needed as being experienced for sufficiency of an administrator. But, some of the well-educated and sufficient administrators might be burned out in the course of time. An administrator who burned out, way efect the development of the school negatively. Saving a burned out administrator is harder than to protect an administrator from burn out. Therefore, n administrator shoul attend some occupational courses and seminars to protect himself/ herself from buring out. The goal of this research is exemining the the effect of staff burn out on school development ın technıcal hıgh schools and making some recommendations. There are 267 teachers, working in 6 technical high school in Anatolian region of Istanbul, formed the samplig group of this research. The research contains the administrators working in technical high school in Anatolian region of Istanbul. This research is formed in six chapters.ınstraction is the first chapter where the literature surveying is the second one. The iformation about methodology used in this research was experssed in the third chapter. The fourth part is formed with findings.Conclusions of the research and recommendations were given in the fifth chapter and finally, discussions were examined in the sixh chapter. In this research, some important conclusions have been found and recommendations were made according to these result Ocak 2004 Zerrin KAPLANOĞLU
Keywords: Okul Yöneticileri